Publicat 19/03/2021 13:14CET

La disparitat en l'ajut al desenvolupament de les CA: Madrid destina menys d'un euro per habitant i Euskadi més de 20

Archivo - Monedes i bitllets (Arxiu)
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 19 mar� (EUROPA PRESS) -

Les comunitats autònomes han fet en els darrers anys tímids esforços per augmentar els fons que destinen a ajudar al desenvolupament però encara continuen molt lluny de l'objectiu del 0,7% del PIB, segons l'informe que ha publicat la Coordinadora d'Organitzacions per al Desenvolupament i la Xarxa de Coordinadores Autonòmiques.

El document, que analitza dades del 2018 i 2019 de la cooperació autonòmica, també posa de manifest la disparitat que hi ha entre les diferents comunitats, amb el País Basc i la Comunitat de Madrid en els extrems. Així, la primera va destinar més de 20 euros per habitant el 2019 a cooperació al desenvolupament mentre que la segona només en va destinar 0,61.

En l'àmbit nacional, la mitjana del pressupost destinat a cooperació al desenvolupament és del 0,11% --el 2018 va ser de 0,10%--, una dada molt allunyada del màxim històric al qual es va arribar el 2008, quan va ascendir al 0,28% del PIB. La "tendència tímida de millora no respon ni al creixement econòmic ni a les enormes necessitats del moment", sostenen els autors de l'informe, que defensen la necessitat de "més esforç".

No obstant això, les diferències entre comunitats autònomes són considerables. Així, tres de les quals --el País Basc, Extremadura i Navarra-- ja destinen el 0,20% i en el cas del País Basc se situa en el 0,30%, mentre que entre el 0,10% i el 0,19% se'n situen cinc més --Andalusia, La Rioja, Astúries, Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Balears--.

Per sota del 0,09% es troba el principal grup, que està format per vuit comunitats --Cantàbria, Aragó, Galícia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Comunitat de Madrid, Múrcia i Canàries--. En el cas de les illes Canàries, és la comunitat que menys fons destina, només un 0,009%.

Pel que fa al pressupost per persona i any, la llista registra algunes variacions. Així, juntament amb el País Basc es troben Navarra i Extremadura, que destinen més de 10 euros. La majoria de les comunitats autònomes se situen en el bloc d'entre 6 i 1 euros, amb una mitjana de 3,93 euros --La Rioja, Andalusia, Astúries, les Balears, Catalunya, la Comunitat Valenciana, Cantàbria, Aragó, Castella i Lleó, Galícia i Castella-la Manxa--.

Els únics territoris que destinen menys d'un euro per habitant i any són Madrid, les Canàries i Múrcia. Entre aquestes tres comunitats es va destinar de mitjana 0,46 euros el 2019, d'acord amb l'informe.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés