Publicat 15/5/2019 20:24:46CET

La disminució de fongs per l'escalfament global pot agreujar el canvi climàtic

La disminució de fongs per l'escalfament global pot agreujar el canvi climàtic
UNIVERSITAT DE LLEIDA

La UdL participa en un estudi mundial en el qual han col·laborat 200 investigadors

LLEIDA, 15 maig (EUROPA PRESS) -

La disminució de determinats fongs per l'escalfament global podria reduir un 10% l'abundància d'arbres que tenen simbiosis ectomicorriza, la qual cosa pot agreujar encara més el canvi climàtic, segons les conclusions d'una investigació mundial, que s'acaba de publicar i ocupa la portada de l'últim número de la revista Nature, en la qual ha participat l'investigador de la Universitat de Lleida (UdL) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) Sergio de Miguel.

L'estudi ha comptat amb un equip de més de 200 científics per elaborar el primer mapa global de les simbiosis dels arbres i ha estat encapçalat per Brian Steidinger i Kabir Peay de la Universitat de Stanford; Purdue Jingjing Liang i Mo Zhou, de la Universitat de Purdue i Tom Crowther del laboratori ETH de Zurich, a Suïssa, ha informat aquest dimecres l'Universitat de Lleida en un comunicat.

El punt de partida de l'estudi --liderat per experts d'onze universitats i centres d'investigació dels Estats Units, el Regne Unit, la Xina, Austràlia, Països Baixos, Itàlia, França i Espanya-- és que alguns fongs estenen la capacitat de l'arbre per arribar a l'aigua i els nutrients mentre aquest els proporciona carboni per a la seva supervivència.

Aquests fongs l'emmagatzemen al terra i, per tant, la seva disminució podria augmentar el carboni en l'atmosfera, segons els investigadors, que han analitzat la distribució global d'aquestes relacions simbiòtiques emprant la base de dades del consorci Global Muntanya Biodiversity Initiative (GFBI), que té la seva 'hub' central a la UdL, on se centralitzen i gestionen les dades.

La investigació contempla més d'1,1 milions de parcel·les d'inventari forestal i 28.000 espècies d'arbres de més de 70 països, així com els tres tipus de relacions simbiòtiques més freqüents, amb fongs ectomicorrizes i bacteris fixadors de nitrogen.

Amb les dades del GFBI i la informació sobre quins fongs o bacteris simbiòtics s'associen més sovint amb diferents espècies d'arbres, un algorisme calcula el grau en quines variables, com el clima, la química del sòl, la vegetació i la topografia, semblen influir en la prevalença de cada simbiosi.

Els investigadors han descobert que els bacteris fixadors de nitrogen probablement estan limitades per la temperatura i la química del sòl, mentre que els dos tipus de fongs estan molt influenciats per variables que afecten les taxes de descomposició, com la temperatura i la humitat.

"Aquest primer mapa global de relacions simbiòtiques és clau per entendre com els boscos canvien i el paper que juga el clima en aquests canvis", afirma de Miguel.

el més llegit

 1. 1

  Reconstrueixen l'obra de Banksy en una exposició a Barcelona

 2. 2

  Comissen més de 80 quilos d'haixix en un control de trànsit a Granollers (Barcelona)

 3. 3

  Mor un escalador després de caure d'un pont de la C-16 a Cercs (Barcelona)

 4. 4

  Confirmen el primer cas de coronavirus a Catalunya

 5. 5

  El director del Museu de Lleida confia recuperar les peces que es van traslladar a Sixena