Publicat 19/02/2015 17:58

Directors de Serveis Socials estimen que Sanitat ha retallat 240 milions a Catalunya per a dependència

MADRID/BARCELONA, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials ha estimat que Catalunya ha deixat de percebre 240,4 milions d'euros en finançament del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat per a la llei de dependència en el que va de legislatura.

En un informe, han retret que les autonomies han deixat de percebre 1.409 milions d'euros "com a conseqüència de les retallades".

En un nou informe, l'organització exposa que aquest "crebant econòmic" s'ha produït els últims tres anys com a conseqüència de la supressió, el 2012, del nivell acordat de finançament de Sanitat a les comunitats autònomes per a dependència i la retallada del nivell mínim que els transfereix (un 13% de la despesa).

"Considerant que l'Estat ha transferit en aquests tres anys un total de 3.753,1 milions d'euros finalistes per a les comunitats autònomes (Nivell Mínim), l'estalvi (retallada acumulat) per a les arques estatals ha suposat un 27,3%", afirma aquesta organització.

Segons retreu, "aquesta desinversió ha deixat en una dificilíssima posició a totes les autonomies sense excepció, que són les responsables últimes de l'atenció o desatenció que presten a les persones dependents".

Andalusia, amb un minvament de 342 milions, i Catalunya, amb 240 milions menys, són "les més perjudicades".

L'informe afegeix que si al descens del finançament estatal se suma la retallada directe acumulat en les quanties a percebre per les persones dependents amb prestació per atencions familiars (967,3 milions d'euros), "la desinversió pública en el sistema s'elevaria a 2.276,2 milions d'euros", que haurien deixat d'entrar en el sistema de dependència.

El treball desglossa la situació del sistema de dependència per comunitats autònomes aplicant una sèrie d'indicadors que van del nombre de beneficiaris atesos o en llista d'espera al grau d'equilibri entre prestacions econòmiques i serveis reconeguts, passant per la despesa pública per dependent i any o l'existència d'un seguiment de les dades a temps real.

Amb aquest marc, elabora un rànquing en el qual per a 2014, Castella i Lleó, País Basc i Andalusia són les comunitats que obtenen una millor qualificació --més de set punts sobre deu-- en el desenvolupament del sistema de dependència, mentre el País Valencià, Canàries i Aragó ocupen els tres pitjors llocs.

Ceuta-Melilla, que s'analitzen a part perquè la gestió correspon directament a l'Imserso, ocupen la tercera pitjor posició, entre les Canàries i Aragó.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés