Publicat 19/03/2015 15:45

El director de la RAE assegura que el diccionari "no pot ser políticament correcte"

El director de la Real Academia de la Lengua española (RAE), Darío Villanueva
EUROPA PRESS

'Cultura' és la paraula més buscada i 'abdicar' va ser la més recurrent fa un any

BARCELONA, 19 març (EUROPA PRESS) -

El director de la Real Academia de la Lengua española (RAE), Darío Villanueva, ha defensat aquest dijous a la presentació del 'Diccionario de la Lengua Española' que l'obra "no pot ser políticament correcta".

"Qui posa límit al que es considera políticament correcte?", ha qüestionat en roda de premsa en el Cercle del Liceu, després de narrar el cas d'una associació que ha sol·licitat a les cambres espanyoles que obligui l'acadèmia a retirar la quarta accepció de la paraula càncer --referida a un desordre que afecta greument el funcionament d'una societat--.

"Per què retiraríem això? És com pensar que si es retira la paraula l'ús desapareix. Si retirem l'accepció dues o tres --referides al tumor--, desafortunadament sabem que no desapareixerà", ha apuntat.

Tot i això, per a aquests casos, l'Acadèmia vol introduir un sistema de marques --referències-- per advertir els usuaris que algunes paraules tenen un significat ofensiu o injust, de manera que recullin la sensibilitat social cap a determinades accepcions i usos lèxics: "Són marques referides a la pragmàtica lingüística, com funciona la paraula en la realitat".

Així, la vint-i-quatrena edició del diccionari contindrà en versió digital aquest tipus d'abreviatures --com les que actualment hi ha per assenyalar aspectes per a paraules com 'cabró'--, en paraules que tenen una lectura ofensiva per a alguns col·lectius com 'subnormal' o 'gitano'.

NO REPRIMIR L'IDIOMA "CANALLA"

Villanueva ha assegurat que l'idioma és ús i és conducta, i que no és una foto fixa perquè s'acoloreix de manera diferent segons el context: "Estem a favor de l'idioma cortès i civilitzat, no del canalla, però no el reprimirem perquè també existeix".

Preguntat sobre com afronta l'acadèmia la revolució tecnològica, Villanueva ha viatjat a la invenció del ferrocaril, que va portar paraules de l'anglès i del francès que ningú ja es qüestiona, com tren i comboi.

Tot i això, ha advertit sobre la rapidesa de la revolució tecnològica, que a vegades respon marques destinades a ser substituïdes, i que ha explicat amb exemples com el fet que "el Whatsapp està copejant molt fort l''sms'", o la caducitat de la paraula acceptada en el diccionari 'mòdem'.

Tot i això, sí que ha admès que l'Acadèmia s'ha beneficiat de les noves tecnologies de manera important, i que "no és el mateix fer un diccionari a base de fitxes i papers que a base de dades i fulles d'Excel".

"Ara les noves tecnologies ens permeten dir que mai abans el diccionari ha exercit tanta influència en l'ús de l'espanyol com ara", ha comentat Villanueva, que ha aplaudit que dispositius com els telèfons intel·ligents permeten fer consultes de paraules en qualsevol moment.

De fet, les estadístiques de Google Analytics permeten saber a l'acadèmia quantes visites hi ha hagut, des de quins països, quin tipus de dispositius i quines paraules s'han consultat, una font d'informació molt objectiva per sostenir que mai abans el diccionari ha exercit tanta influència: "Em fonamento en el fet, per exemple, que el febrer va rebre 40,5 milions de consultes de tot el món".

Segons Villanueva, "el que l'acadèmia pot fer per l'idioma és molt menys del que pot fer la comunicació i l'educació", ja que, sobretot els mitjans, tenen la capacitat de marcar tendència.

Segons les últimes dades de les quals disposa, la paraula més buscada el mes passat en el diccionari és 'cultura' --accepció que sempre se situa entre les més demandades--, i com a curiositat, ha dit que per aquestes dates l'any passat la paraula guanyadora va ser 'abdicar'.

Preguntat sobre la convivència del castellà i el català a Catalunya, Villanueva ha defensat que la situació de les llengües en contacte és la cosa més normal del món, a més de beneficiós, i ha criticat: "El purisme lingüístic és exagerat i condueix a la melancolia, va contra la realitat de les coses", ja que confia que la contaminació entre idiomes l'acostuma a frenar l'autoconsciència lingüística.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés