Publicat 23/01/2021 11:01CET

El director de l'ICGC defensa "monitoritzar el territori" per preveure l'efecte de les catàstrofes

Jaume Massó reivindica invertir en estudis geològics i cartogràfics per preveure successos com 'Filomena'

BARCELONA, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

El director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó, ha defensat la importància de "monitoritzar el territori" per preveure i pal·liar l'efecte que tenen catàstrofes com el temporal 'Filomena' o la borrasca 'Glòria', de la qual se'n compleix un any.

"Preveure sempre és més barat que remeiar", ha sostingut Massó en una entrevista d'Europa Press, en què ha reivindicat invertir en estudis geològics i cartogràfics com els que realitza contínuament l'ICGC, vinculats o no a catàstrofes naturals.

Geògraf de professió, Massó ha recordat que successos com el 'Filomena' seran cada cop més freqüents a causa del canvi climàtic, i que la solució passa per la sostenibilitat i el coneixement, també econòmicament: "Per gestionar bé els recursos necessitem dades".

Per això, ha defensat la necessitat d'estudiar i fer models de les dinàmiques del sòl, el litoral, els vessants o els rius, i fer-los contínuament, perquè la freqüència i virulència d'algunes catàstrofes recents no tenen precedents.

"Tempestes n'hi ha hagut sempre, però amb una temporalitat diferent; ara s'han intensificat en el temps", ha indicat Massó que ha afegit que, tot i que la naturalesa és canviant, l'acció de l'home l'ha accelerat.

EL CAS DEL DELTA DE L'EBRE (TARRAGONA)

A més de fer mapes i estudis sobre els usos del sòl, la topografia o els aqüífers --entre d'altres--, i del seu paper en el plantejament territorial i urbanístic, l'ICGC actua davant catàstrofes com sismes, devessalls, enfonsaments o inundacions.

És el cas del Delta de l'Ebre (Tarragona), que va sofrir especialment els efectes de les borrasques 'Filomena' o 'Glòria', on aquesta última inundar 2.300 hectàrees d'arrossars i va fer que el mar entrés fins a tres quilòmetres terra endins.

"El Delta està en regressió des de fa anys, l'única cosa que fan els temporals és posar-ho de manifest", ha sostingut Massó, que ha recordat que l'ICGC ha estudiat els efectes de totes dues borrasques a la zona i ha habilitat eines interactives per poder-se informar.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés