Actualitzat 16/7/2020 15:56:10 +00:00 CET

El director de la ILC demana a la Sindicatura de Comptes que rectifiqui el seu informe

Síndics de comptes i director de la ILC en comissió
PARLAMENT

Ho veu "insostenible per a algú que tingui uns mínims coneixements de contractació"

BARCELONA, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

El director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Oriol Ponsatí-Murlà, ha demanat aquest dijous a la Sindicatura de Comptes que rectifiqui el seu informe 2/2020 en relació amb la fiscalització de la ILC en el seu exercici 2018, en el qual apreixia un "preocupant biaix polític".

Durant la seva compareixença en la comissió de la Sindicatura de Comptes al Parlament, ha dit: "El respecte institucional a la Sindicatura de Comptes per la meva banda és màxim".

"No pot ser de cap altra manera", ha destacat que pot agradar més o menys el seu to i ha afegit que fins i tot el fa feliç que hagin demanat la seva reprovació per un tuit.

Ha criticat que la Sindicatura els acusi en el seu informe d'aprovar tard els comptes el 2018, "en comptes de dir la veritat": que les 19 entitats administratives de la Generalitat de tots els departaments van aprovar els comptes anuals tard el 2018 per una qüestió informàtica.

A part, ha assegurat que la Sindicatura no detecta cap indici de fraccionament en tot el 2018 perquè no n'hi ha cap i, en les seves paraules, habituada com està a trobar fraccionaments, va demanar una relació de tots els contractes del 2017 i 2016 amb tots els proveïdors, en què va aparèixer un adjudicatari recurrent: "I amb això tenim el famós quadre 18, que ha aparegut en tots els mitjans com a prova irrefutable d'una irregularitat palmària" --en referència a un quadre amb els contractes menors amb reiteració el 2016-2018--.

Ha ironitzat que aquest quadre, que ha qualificat de novetat metodològica per a la Sindicatura, "no apareix en cap informe de tot el 2019 i 2020", perquè no n'hi ha un d'igual en el que es consigni detalladament proveïdors, imports, conceptes i dates d'adjudicació de tres exercicis consecutius.

Sobre els contractes menors recurrents, ha enumerat dos contractes menors a un mateix proveïdor en dos anys diferents per dues pàgines web, una cosa tan òbvia que la Sindicatura hauria de fer un "mínim esforç per explicar aquesta vinculació inexistent".

Ha assegurat que part del seu contingut és "insostenible per a algú que tingui uns mínims coneixements de contractació, si no és que l'acusació de fraccionament no parteix realment de l'anàlisi factual de la contractació, sinó d'allò que la Sindicatura pot haver sentit dir o llegit en els mitjans, però que no ha estat capaç de trobar malgrat haver-li facilitat tota la documentació de tots els anys que ha requerit".

Ha relatat que, en una intensa reunió de dues hores a la seu de la Sindicatura, després de constar que ningú no podia sostenir que els dos contractes constituïssin una unitat funcional fraccionada, va obtenir la resposta que confirmava les seves pitjors sospites: "A part dels dos contractes, hi ha altres coses".

CONTRACTES MENORS

Sobre la recurrència dels contractes menors, ha exigit saber què hi troba a faltar el Síndic: "No sap dir-nos ni oralment ni per escrit per què no li ha agradat, és la tipografia?, és l'interlineat? Em trobo absolutament desproveït".

Ha acabat la intervenció assegurant que la Sindicatura ha contractat a la mateixa empresa la reposició de material d'oficina el 2018 i 2019 per 22.243 euros, i ha dit: "Estiguin tranquils, que el 2020 han canviat de proveïdor".

I ha afegit que confia en la Sindicatura perquè no li cabria al cap pensar que l'organisme que fiscalitza la correcta contractació en l'Administració pública "no observés amb escrupulositat la normativa de contractació del sector públic perquè no tindria sentit", i tampoc que un contracte sigui correcte si el subscriu la Sindicatura, i no si ho fa la ILC.

Ha instat els diputats a fer-li costat en la seva demanda, que la Sindicatura "rectifiqui en la propera sessió plenària aquest informe que afecta el quadre 18 i l'acusació, per tant, no fonamentada de fraccionament".

"I TU MÉS"

La diputada de Cs Maialen Fernández l'ha acusat de falta d'autocrítica, mentre que Rafel Bruguera, del PSC, li ha retret l'estratègia del "i tu més" i ha exigit una rectificació i, sinó, la dimissió.

Dels comuns, Lucas Ferrero l'ha avisat que si vol acusar d'alguna cosa un membre de la sindicatura, hauria d'acusar-lo formalment: "Això no és un partit de futbol. És un Parlament"; alhora que Maria Sirvent (CUP) ha dit que els aparells de l'Estat fa temps que juguen una guerra bruta contra l'independentisme, cosa que també ha assenyalat Jenn Díaz, d'ERC.

"Fa l'efecte que ve a fiscalitzar la feina de la Sindicatura. Només li ha faltat dir que té vincles amb el CNI", ha agefit Santi Rodríguez, del PP; de JuntsxCat, Elena Fort, ha lamentat el circ i ha remarcat que hi ha una persona a la qual li demanen 15 anys de presó per uns fets que ha assegurat que es repeteixen moltes vegades.