Actualitzat 21/01/2015 15:47

El director de 'La conspiración del silencio' assegura que Alemanya segueix marcada per l'època nazi

La conspiración del silencio
Foto: DEAPLANETA

MADRID, 21 Ene. (EUROPA PRESS) -

   El director de la pel·lícula 'La conspiración del silencio', Giulio Ricciarelli, ha assegurat que Alemanya "segueix marcada" per l'època nazi, tal com ha assenyalat en motiu de la seva visita a Madrid per presentar aquesta cinta, que s'estrena a Espanya aquest divendres.

   Es tracta del primer llargmetratge que dirigeix Ricciarelli, intèrpret de quatre pel·lícules i responsable de quatre curtmetratges, qui va buscar una "història potent" per a la seva estrena i va trobar en aquest relat un "tresor", ja que "ningú n'ha parlat molt --i menys al cinema-- sobre aquella època", en què s'observa que ningú sabia res sobre Auschwitz, segons ha indicat durant una entrevista concedida a Europa Press.

   Aquest thriller està basat en la investigació que va culminar als judicis d'Auschwitz en els quals es va condemnar alguns dels membres de les SS que van servir al camp d'extermini nazi més gran i el seu protagonista és el jove fiscal Johann Radmann, a qui dóna vida Alexander Fehling ('Maleïts Malparits').

   La cinta està ambientada a Frankfurt, l'any 1958, quan aquest jove, qui tracta d'obrir-se camí a la fiscalia, es troba davant d'una trama molt fosca: algunes de les més altes esferes del govern estan involucrades a una conspiració per ocultar crims comesos pels nazis durant la Segona Guerra Mundial. El fiscal es bolca en aquest cas, tot i que tothom al seu voltant sembla estar involucrat.

   El director considera que qualsevol persona és resultat "dels seus pares i avis", un passat que no es pot negar i que, en el cas d'Alemanya, segueix latent. "Segueix estant marcada per aquella època, no conscientment, però al subconscient crec que és una força dominant a la nostra cultura", ha dit.

   Prova d'això és el fet que després de la presentació d'aquest film al país alemany, diverses persones van traslladar a Ricciarelli històries personals "increïbles", a les quals la proximitat amb criminals nazis era molt estreta i fins i tot en ocasions, els propis familiars han descobert noves relacions amb aquells horribles successos. "Hi ha baguls que no han estat oberts per no descobrir allò que els seus propietaris havien fet durant la guerra", explica.

   Quan el director de 'La conspiración del silencio' tenia vuit anys, un altre nen va mostrar-li unes fotografies sobre Auschwitz. "Jo no entenia res, el meu món va caure. Ara que sóc adult m'he n'he adonat que en el fons hi ha alguna cosa incomprensible que mai podrem entendre", ha indicat.

   El seu repte en aquesta ocasió ha estat traslladar aquest sentiment a la pel·lícula i reconèixer el treball que s'ha fet amb aquests processos judicials, que es van celebrar entre el desembre del 1963 i l'agost del 1965 i van tenir com a resultat un total de 22 processats, 17 d'ells condemnats.

   Per la seva banda, l'actor Alexander Fehling ha destacat que les relacions humanes són "molt importants" en aquesta història, ja que no es tracta d'un documental. A més, ha subratllat que no es reprenen diàlegs habituals ni formes d'actuar convencionals, sinó que s'intenta sorprendre, tal com es comprova a afirmacions com: "Tots els alemanys haurien de vestir de negre". "A Alemanya, la gent està un mica cansada del tema, però a molts aquesta pel·lícula els ha semblat quelcom inesperat i diferent", ha dit.

PEGIDA: "NO HI HA PERILL"

   Pel que fa a PEGIDA, el moviment polític alemany que va començar a manifestar-se a Dresden contra els musulmans l'octubre del 2014 i les sigles del qual responen a 'Patriotes Europeus contra la Islamització d'Occident', Ricciarelli ha afirmat que no hi ha res a témer, ja que no creu que es torni a repetir l'horror més gran del segle XX.

   "Alemanya té una democràcia molt estable i no existeix aquest perill real de ressorgiment del nacionalsocialisme. Tampoc crec que la història es repeteixi", ha dit, tot i que precisa que la societat ha de caminar amb molta cura per defensar els valors de llibertat, justícia i igualtat".

   Tot i això, ha assenyalat que "un alemany ha d'assumir aquesta responsabilitat" i conclou que el fet que un periodista li formuli aquesta pregunta a Espanya significa que "la història segueix estant aquí, forma part de la cultura".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés