Publicat 30/8/2020 13:50:00 +02:00CET

El director de centres públics de la Generalitat: "L'últim que farem és tancar les escoles"

El director general de centres públics de la Generalitat, Josep Gonzàlez-Cambray, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló.
EUROPA PRESS - Archivo

   Ramon Font (Ustec) assegura que no sabria "fer-ho pitjor"

   BARCELONA, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

   El director general de centres públics de la Conselleria d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat aquest diumenge que la Generalitat vol assegurar que els col·legis estiguin oberts i siguin segurs enfront del coronavirus: "L'últim que farem és tancar les escoles".

   En una entrevista de 'Rac1' recollida per Europa Press, Gonzàlez-Cambray ha afirmat que els centres són un servei públic i essencial, i que és necessari "educar i formar els joves".

    "A dia d'avui hi ha nens que porten sis mesos sense anar a escola. Això no pot ser", i ha explicat que serà necessari enfrontar-se a les dificultats perquè no hi ha alternativa, en les seves paraules.

   Sobre la seguretat als centres, ha afirmat que la Generalitat ha engegat "totes les mesures que han anat aplicant els diferents països d'Europa al moment d'obrir escoles i que estan funcionant".

   Ha recordat que amb la pandèmia la situació sanitària canvia cada dia, però que el 3 de juliol la Conselleria d'Educació ja va presentar un pla d'actuació per als centres educatius que incloïa mesurades com mantenir la distància, l'ús de la mascarilla i els grups estables de convivència.

ELS PROFESSORS "HAURAN DE PROTEGIR-SE"

   Quant als professors d'especialitats, que es mouen entre diferents grups estables, Gonzàlez-Cambray ha dit que "hauran de protegir-se" aplicant les mesures de seguretat.

   Ha mantingut que hi ha suficients mestres, i ha recordat que la ràtio ha anat baixant en els últims anys, però que una ràtio superior no és una cosa negativa: "El que no podem afirmar és que ràtios de 23, 24 o 25 alumnes per professor indiquin que una escola no és segura".

   Abans de començar el curs, es farà una valoració mèdica de tots els docents per saber si poden assistir presencialment a les escoles, i si no poden "tindran una baixa mèdica i es posarà un substitut".

   I per a aquells alumnes que no puguin acudir presencialment als centres, "s'estan incrementat els recursos del programa d'atenció domiciliària perquè un professor pugui anar a casa seva", mentre que s'ha format els mestres per educar a distància.

EL SINDICAT USTEC

   El portaveu del sindicat Ustec, Ramon Font, ha afirmat que la Generalitat ha d'incrementar la seva inversió en educació perquè, si no ho fa, el curs no durarà molt, en les seves paraules: "Si em demanessin assessorament per fer-ho, pitjor no sabria fer-ho".

   En una altra entrevista de 'Rac1', ha dit que el pla d'actuació de la Conselleria s'ha fet amb l'"objectiu d'estalviar diners", i ha reclamat 40.000 professors que vinguin d'un concurs de mèrits --no d'oposicions-- per complir amb les ràtios necessàries.

   "Si no s'endeuten ara per sanitat i per educació, quan ho faran?", i ha criticat que mentre que en alguns centres s'han utilitzat barracons durant anys ara no es contemplin com una opció alternativa.

   Ha considerat que algunes de les recomanacions sanitàries de la Generalitat "semblen més d'economistes que de metges", i ha avisat que de vegades el barat surt car.

Contador