Publicat 04/05/2018 13:28CET

La Diputació de Barcelona impulsa el I Dia de la prevenció d'incendis a Catalunya

Dionís Guiteras (Diputació de Barcelona) Oriol Vilalta (FPC)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 4 maig (EUROPA PRESS) -

La Diputació de Barcelona ha impulsat al costat de la Fundació Pau Costa (FPC) que aquest dissabte se celebri a Vacarisses (Barcelona) el I Dia de la prevenció d'incendis forestals, amb activitats de sensibilització de la ciutadania.

El vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras, ha destacat aquest divendres en roda de premsa la importància de la conscienciació de la ciutadania i la col·laboració entre el món rural i urbà per prevenir els incendis.

El 66% de la província és terrè forestal, que en molts casos conviu amb nuclis urbans, i en els últims 60 anys "el bosc no ha parat de créixer" a causa de la disminució de l'activitat agrària i la reducció de la població en zones rurals.

També creix la densitat dels boscos i quan no estan gestionats generen una massa que es converteix en combustible" quan hi ha un incendi, la qual cosa s'agreuja pel canvi climàtic amb l'increment de les temperatures i la reducció de les pluges.

Per això Guiteras ha demanat oblidar el mite que tasques de prevenció com netejar boscos i crear zones perimetrals són "delictes ecològics", perquè els entorns de zones urbanitzades properes als boscos han d'estar nets.

INVERSIONS DE LA DIPUTACIÓ

La Diputació de Barcelona ha dedicat 4,2 milions d'euros a plans de prevenció en urbanitzacions en col·laboració amb els ajuntaments des del 2004; 43,7 a plans de prevenció d'incendis des del 2002; 24,6 a restauració i millora forestal des del 1999; i 39,3 al pla d'informació i vigilància des del 1996.

Guiteras també ha ressaltat la importància de fomentar les activitats econòmiques agràries en el bosc per prevenir incendis, pel que la Diputació ha fet un treball "transversal" i ha enllaçat l'Oficina de Prevenció d'Incendis i l'Àrea de Desenvolupament Agrari.

Des de febrer, la Diputació també ha impulsat la campanya 'Si arriba el foc, estàs preparat?' per fomentar les mesures d'autoprotecció contra incendis en urbanitzacions, nuclis de població i habitatges aïllats en 314 municipis.

El director de la FPC, Oriol Vilalta, ha afirmat que es pot aconseguir que la prevenció i extinció d'incendis deixi de ser "un cost sense fons" amb el desenvolupament de l'economia rural, i ha afegit que la ciutadania pot actuar; per exemple, consumint biomassa i productes procedents d'una activitat rural.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés