Publicat 10/06/2015 11:21

El dinosaure gegant 'Dreadnoughtus' no era tan pesat com es creia

Dreadnoughtus
Foto: KENNETH LACOVARA

MADRID, 10 Juny (EUROPA PRESS) -

Científics de la Universitat de Liverpool han demostrat que el dinosaure gegant més complet, dreadnoughtus, descobert a la Patagònia (Argentina) el 2014, no va ser tan gran com es pensava.

   L'enorme fòssil tenia gairebé tots els principals ossos intactes, fet que va permetre als científics estimar amb confiança la seva mida global en un mínim de 26 metres de llarg.

   Conservat en la roca, es creu que l'animal estava prop de la maduresa, però no estava ben desenvolupat quan va morir, i va poder haver arribat a ser encara més gran. El dinosaure herbívor de coll llarg ha estat la criatura més gran que ha viscut en terra ferma.

   Per estimar la massa del dreadnoughtus, els científics van utilitzar originalment una equació que prediu l'escala de massa corporal basada en la mida dels ossos de la cuixa i el braç. Aquest mètode va produir un rang d'estimacions amb una mitjana colossal de 60 tones.

   Científics de la Universitat de Liverpool, en col·laboració amb investigadors de la Universitat John Moores de Liverpool, de la Universitat de Manchester, i l'Imperial College, van tornar a avaluar aquesta estimació després que va quedar clar que altres dinosaures sauròpodes, només lleugerament més petits que aquest gegant, pesen bastant menys de 60 tones.

   L'equip va utilitzar una tècnica de modelat esquelètic tridimensional per examinar la massa corporal de manera més directa. Aquest mètode consisteix a la reconstrucció matemàtica d'un volum de 'pell' al voltant dels ossos de dreadnoughtus en un ordinador i després àmplia aquest esquema de la pell per donar compte dels músculs, el greix i altres teixits.

   La mida de l'esquema ampliat de la pell es basa en dades similars d'animals vius. A l'hora d'explorar una sèrie d'expansions, l'equip va poder predir amb més precisió el pes que en realitat dreadnoughtus va poder tenir.

   L'equip va trobar que la massa del dreadnoughtus pesava més probablement entre 30 i 40 tones, considerablement menys del que es pensava originalment. L'estudi es publica a Bioloy Letters.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés