Publicat 6/8/2020 20:31:03 +02:00CET

Diferències en l'ADN de persones amb VIH poden afectar a la seva capacitat natural de controlar el virus

Investigadors En Investigació Biomèdica De l'Institut D'Investigació De la Sida (Irsicaixa).
Europa Press - Archivo

BARCELONA, 6 ago. (EUROPA PRESS) -

Un estudi liderat per l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa ha descobert que un petit nombre de persones amb VIH és capaç de controlar la infecció del virus de manera natural, sense prendre tractament antiviral, ha informat en un comunicat aquest dijous.

La troballa, publicada aquest dijous a la revista 'PLOS Pathogens', demostra per primera vegada que la metilació de l'ADN --un mecanisme que modula l'expressió dels gens-- regula la resposta immunitària contra el VIH i pot determinar l'evolució clínica de la infecció.

Entendre com es produeix aquest control és un tema d'alt interès per als investigadors en el camp del VIH, ja que obre camins cap a noves vies de tractament; al mateix temps obre la porta al disseny de noves estratègies que permetin modular l'expressió dels gens que podrien permetre controlar millor el virus.

REGULACIÓ DE LA RESPOSTA ANTIVIRAL

Els investigadors han estudiat un cohort de 70 persones que, sense prendre tractament antiviral, aconseguien un control millor o pitjor de la sida i, en conseqüència, tenien més o menys quantitat de virus en la sang.

"Volíem estudiar la raó de fons d'aquestes diferències i, com la metilación de l'ADN humà s'ha vist afectada en altres tipus d'infeccions", ha explicat la investigadora d'IrsiCaixa i colíder de l'estudi, Marta Ruiz Riol.

Els científics han identificat 2.647 diferències en la metilació de l'ADN entre els dos grups i han observat que algunes afecten a l'expressió de gens essencials per al control del virus com la resposta intervinguda per interferó --un mecanisme de defensa natural de les cèl·lules infectades-- i la funcionalitat de les cèl·lules T, cèl·lules del sistema immunitari encarregades d'eliminar els patògens del cos.

"A diferència d'altres estudis, nosaltres analitzem el genoma sencer, la qual cosa era inicialment com cercar una agulla en un paller, i després ens centrem en aquestes dues regions de gens que tenien alteracions rellevants en la metilació de l'ADN i que estaven afectant a la resposta antiviral", ha detallat la investigadora predoctoral d'IrsiCaixa i primera autora de l'article, Bruna Oriol.

Els investigadors conclouen així que la regulació dels gens mitjançant la metilació de l'ADN s'haurà de considerar a l'hora de dissenyar noves estratègies de cura de la infecció: "Aquest tipus de canvis en l'ADN persisteixen en el temps. Per tant, futures intervencions terapèutiques dirigides a la cura de la infecció pel VIH poden necessitar mimetitzar l'expressió gènica correcta per assegurar un control durador del virus", ha afirmat Ruiz Riol.

L'estudi ha estat liderat per l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa, centre impulsat conjuntament per la Fundació La Caixa i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i compta amb la participació de l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), el departament d'Estadística de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona i l'Associació Civil Impacta de Lima, el Perú.

el més llegit

 1. 1

  Torra planteja un possible confinament de la Cerdanya però Salut el descarta

 2. 2

  Pas endavant per al futur entre aquàtic i de fitness de Reus

 3. 3

  Detenen un jove de 32 anys per atropellar intencionadament la parella amb el cotxe en un carrer de Girona

 4. 4

  Detenen a Bordeus l'acusat de matar a punyalades un home aquest dissabte a Lleida

 5. 5

  El Col·lectiu de socis de la Confraria de Pescadors de les Cases d'Alcanar, premiat amb la Placa de la Pesca catalana