Publicat 28/03/2019 05:01

La dieta materna en l'embars podria modular el risc del TDAH en la infncia

EUA- Un estudi mostra que la desnutrició durant la gestació afecta als
AVA - Archivo

BARCELONA, 28 març (EUROPA PRESS) -

La dieta materna durant l'embars podria modular el risc de patir símptomes de trastorn per dficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) en la infncia, segons conclou un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que impulsa La Caixa.

El treball, que publica 'The Journal of Pediatrics', estableix un vincle entre la rtio d'omega-6 i d'omega-3 al cordó umbilical i l'aparició de símptomes del TDAH.

L'estudi, que ha comptat amb la participació de 600 nens i nenes d'Astúries, País Basc, Catalunya i Comunitat Valenciana, va analitzar mostres de plasma procedents de cordons umbilicals per quantificar els nivells d'omega-6 i omega-3 que arriben al fetus.

Els investigadors van constatar que com més gran és la proporció d'omega-6 pel que fa a la d'omega-3, el risc de mostrar símptomes de TDAH als set anys d'edat creix un 13%.

Cal precisar que l'estudi va avaluar tant el diagnstic clínic de TDAH (sis símptomes com a mínim), com el nombre de símptomes presents encara en els casos que no eren suficents per complir els criteris diagnstics.

La rtio dels dos omegues es va associar amb el nombre de símptomes del TDAH, per no amb el diagnstic del trastorn, i només en l'examen fet als set anys d'edat.

Els autors suggereixen que pot haver-hi un error de mesura als quatre anys, ats que els símptomes detectats en edats primerenques poden ser originats per un retard en el neurodesenvolupament dins de la normalitat.

CONSEQÜNCIES EN EL NEURODESENVOLUPAMENT

"Els nostres resultats estan en línia amb els de estudis previs que van establir relació entre la rtio d'omega-6:omega-3 que presenten les mares i diverses conseqüncies en el neurodesenvolupament", assenyala la investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi, Mónica López-Vicente.

"Malgrat que no trobem associació a nivell clínic, els nostres resultats són importants a nivell poblacional. Si una gran part de la població est exposada a rtios altes d'omega-6:omega-3, la distribució dels símptomes de TDAH es desplaaria lleugerament a la dreta, i s'incrementaria la prevalena de valors extrems, la qual cosa tindria un impacte en els costos sanitaris i la productivitat de la comunitat", completa López-Vicente.

Segons la investigadora, l'estudi constata que el subministrament de nutrients durant les primeres etapes de la vida resulta clau, perqu programa l'estructura i la funció dels rgans, la qual cosa té un impacte en la salut al llarg de tota la vida.

"A causa del llarg període que precisa per desenvolupar-se, el cervell és un rgan particularment vulnerable a una programació defectuosa, per la qual cosa aquest tipus d'alteracions podrien conduir a trastorns del neurodesenvolupament", explica Jordi Júlvez, investigador d'ISGlobal i últim autor de l'estudi.

OMEGA-3 I OMEGA-6

Els aliments rics en omega-3 són el peix blau, les llavors com la xia, el lli, el cnem o les pipes de carabassa, les nous i les algues.

Els aliments rics en omega-6 són l'alvocat, els llegums, llavors, fruita seca i els olis vegetals, com el de girasol, blat de moro o soia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés