Publicat 13/3/2019 12:41:56 +01:00CET

La DGAIA elabora un protocol per comunicar als ajuntaments la creació de centres d'emergncia

La Dgaia elabora un protocol per comunicar a ajuntaments la creació de cent
@ELSMATINS

BARCELONA, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

La Generalitat est ultimant un "protocol d'aterratge" per comunicar als ajuntaments la creació de centres d'emergncia, derivat de peticions d'ens municipals, que indicar l'actuació de cada institució i de les entitats que els gestionen, i que inclour la necessitat de comunicar als vens.

Ho ha explicat aquest dimarts la secretria d'Infncia, Adolescncia i Joventut de la Generalitat, Georgina Oliva: "És veritat, haurem d'extremar les accions de comunicació amb el venat" després dels casos d'atacs a Canet de Mar i Castelldefels (Barcelona), ha dit en una entrevista a TV3 recollida per Europa Press.

"Estem fent una aposta molt decidida per potenciar totes aquelles accions que vagin encaminades a la inclusió i cohesió social", per exemple explicant l'opció de ser família acollidora o de ser mentor, encara que ha dit que deixen a criteri de cada consistori com ha de comunicar-se amb el venat.

Ha observat que en ocasions els ajuntaments són reticents: "Demanen, i amb tota la raó, la mxima transparncia, claredat i informació" i que puguin decidir emplaaments, la qual cosa preveuen solucionar amb un protocol que creen després dels atacs recents a centres de menors no acompanyats (MENA) Canet de Mar i Castelldefels (Barcelona).

Oliva ha dit que són allats per suficientment importants, i ha rebutjat considerar racista una baralla en la Zona Franca de Barcelona aquest cap de setmana en la qual va haver-hi menors tutelats per en la qual no va haver-hi crits xenfobs ni una reiteració, mentre que a Castelldefels va ser "una cosa premeditada" i reiterada, amb un grup important de persones.

Ha informat que els joves es trobaven des del desembre en aquest centre d'emergncia, que era temporal i no tenia una activitat formativa perqu aquest tipus d'equipaments estan programats perqu després de 15 dies o tres setmanes els menors passin en un centre residencial --i el sindicat CGT i el síndic de greuges han criticat que s'allargui la seva permanncia--.

Aquest dijous tenien previst traslladar els joves en un altre centre, en el qual s'havien acabat les obres, per van accelerar el trasllat aquest dilluns a la nit pel seu benestar, i Oliva ha destacat que els menors "estaven jugant a futbol al municipi, sortien amb els educadors, estaven aprenent la llengua, donant nocions de l'entorn".

DESPERFECTES DE L'ATAC

Ha defensat que, en crear-se el centre, es va informar a l'alcaldia que una entitat els cedia l'esplai Cal Ganxo perqu en el període en qu el necessitaven no estava ocupat, i ha afegit que continuar amb les seves funcions ordinries d'educació mediambiental: "Ara mateix a Cal Ganxo s'estan arreglant els desperfectes".

Oliva ha cridat a posar-se en la pell dels menors del centre i els treballadors: "Ets a casa, a l'hora per a sopar, i de sobte vénen persones amb crits xenfobs, alguns amb caputxes, armats amb pals i pedres i t'ataquen", per la qual cosa ha dit que són fets deplorables per que són allats.

FALTA INFORMACIÓ DEL GOVERN CENTRAL

"A la immensa majoria de municipis en qu es troben els centres de la DGAIA hi ha una bona convivncia i no es produeixen fets tan greus com aquests", ha subratllat, i ha criticat la falta de coordinació i transparncia per part del Govern central que minva la seva capacitat de planificació.

"Malgrat aix, hem fet un esfor molt gran per fer una planificació", mirar de veure quants n'arribaran cada mes i quins centres hauran d'obrir, ha assenyalat.