La DGAIA elabora un protocol per comunicar als ajuntaments la creació de centres d'emergència

La Dgaia elabora un protocol per comunicar a ajuntaments la creació de cent
@ELSMATINS
Publicat 13/3/2019 12:41:56CET

BARCELONA, 13 Mar. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat està ultimant un "protocol d'aterratge" per comunicar als ajuntaments la creació de centres d'emergència, derivat de peticions d'ens municipals, que indicarà l'actuació de cada institució i de les entitats que els gestionen, i que inclourà la necessitat de comunicar als veïns.

Ho ha explicat aquest dimarts la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat, Georgina Oliva: "És veritat, haurem d'extremar les accions de comunicació amb el veïnat" després dels casos d'atacs a Canet de Mar i Castelldefels (Barcelona), ha dit en una entrevista a TV3 recollida per Europa Press.

"Estem fent una aposta molt decidida per potenciar totes aquelles accions que vagin encaminades a la inclusió i cohesió social", per exemple explicant l'opció de ser família acollidora o de ser mentor, encara que ha dit que deixen a criteri de cada consistori com ha de comunicar-se amb el veïnat.

Ha observat que en ocasions els ajuntaments són reticents: "Demanen, i amb tota la raó, la màxima transparència, claredat i informació" i que puguin decidir emplaçaments, la qual cosa preveuen solucionar amb un protocol que creen després dels atacs recents a centres de menors no acompanyats (MENA) Canet de Mar i Castelldefels (Barcelona).

Oliva ha dit que són aïllats però suficientment importants, i ha rebutjat considerar racista una baralla en la Zona Franca de Barcelona aquest cap de setmana en la qual va haver-hi menors tutelats però en la qual no va haver-hi crits xenòfobs ni una reiteració, mentre que a Castelldefels va ser "una cosa premeditada" i reiterada, amb un grup important de persones.

Ha informat que els joves es trobaven des del desembre en aquest centre d'emergència, que era temporal i no tenia una activitat formativa perquè aquest tipus d'equipaments estan programats perquè després de 15 dies o tres setmanes els menors passin en un centre residencial --i el sindicat CGT i el síndic de greuges han criticat que s'allargui la seva permanència--.

Aquest dijous tenien previst traslladar els joves en un altre centre, en el qual s'havien acabat les obres, però van accelerar el trasllat aquest dilluns a la nit pel seu benestar, i Oliva ha destacat que els menors "estaven jugant a futbol al municipi, sortien amb els educadors, estaven aprenent la llengua, donant nocions de l'entorn".

DESPERFECTES DE L'ATAC

Ha defensat que, en crear-se el centre, es va informar a l'alcaldia que una entitat els cedia l'esplai Cal Ganxo perquè en el període en què el necessitaven no estava ocupat, i ha afegit que continuarà amb les seves funcions ordinàries d'educació mediambiental: "Ara mateix a Cal Ganxo s'estan arreglant els desperfectes".

Oliva ha cridat a posar-se en la pell dels menors del centre i els treballadors: "Ets a casa, a l'hora per a sopar, i de sobte vénen persones amb crits xenòfobs, alguns amb caputxes, armats amb pals i pedres i t'ataquen", per la qual cosa ha dit que són fets deplorables però que són aïllats.

FALTA INFORMACIÓ DEL GOVERN CENTRAL

"A la immensa majoria de municipis en què es troben els centres de la DGAIA hi ha una bona convivència i no es produeixen fets tan greus com aquests", ha subratllat, i ha criticat la falta de coordinació i transparència per part del Govern central que minva la seva capacitat de planificació.

"Malgrat això, hem fet un esforç molt gran per fer una planificació", mirar de veure quants n'arribaran cada mes i quins centres hauran d'obrir, ha assenyalat.

Contador
L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.