Actualitzat 17/01/2017 13:23 CET

La Dgaia analitzarà tots els centres de menors per culminar el 2020 la reestructuració

Conxi Martínez, Ricard Calvo y David Astiz
EUROPA PRESS

El Pla integral de salut mental abordarà les necessitats de nens tutelats

BARCELONA, 17 Gen. (EUROPA PRESS) -

La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia) de la Generalitat farà una anàlisi individualitzat a cadascun dels centres de menors, en contacte amb les entitats, perquè es mantinguin unes ràtios d'atenció adequades amb el canvi de model del centres residencials que ha iniciat i que culminarà a final del 2020.

En declaracions a Europa Press aquest dimarts, el director general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ricard Calvo, ha explicat que aquesta reestructuració en les unitats convivencials d'un màxim de deu menors --ja anunciada per la consellera Dolors Bassa-- "en cap cas reduirà places ni personal, sinó al contrari", pot ser que comporti doblar l'equip d'educadors en algunes unitats petites.

"És evident que necessitarem més personal per poder fer aquesta actuació", ha explicat, i ha afegit que la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies treballa amb les entitats perquè els centres que hagin de desdoblar-se o iniciar un projecte en una altra ubicació puguin dotar-se de més personal en aquest període 2018-2020, cosa que es farà a través de la contractació de serveis.

Preguntat per les tensions que va alertar el sindicat UGT que troben alguns treballadors, en veure barrejar-se en centres problemàtiques diferents que requereixen atenció específica --com problemes conductuals, de salut mental i discapacitats--, Calvo ha reconegut que els professionals "estan desenvolupant molt bé la seva feina, perquè se'ls demana que atenguin més menors", alguns dels quals arriben amb problemàtiques concretes que requereixen molta intervenció.

Ha apuntat que caldrà donar suport a aquests equips, a més d'esponjar el sistema, per al qual es requerirà un pressupost, i ha recordat que a través de l'últim contracte programat amb els ens locals s'ha ampliat el personal dels equips d'atenció a la infància i l'adolescència (Eaia) --que s'encarreguen de la detecció del risc--, "i ara tots els Eaia de Catalunya ja compleixen la ràtio establerta per la cartera".

El departament de Bassa ha transmès a les conselleries de Presidència i Salut les consideracions sobre les problemàtiques en salut mental que estan vivint alguns menors en la xarxa de protecció pública, amb l'objectiu que s'incloguin en el Pla integral de salut mental que està ultimant el Govern, ha explicat Calvo, que ha afegit que serà el departament de Toni Comín el que dimensionarà els serveis per donar resposta a aquestes necessitats.

ATENCIÓ COMUNITÀRIA

Calvo ha intervingut aquest dimarts en la Tribuna de la Federació d'entitats d'atenció a la infància i l'adolescència (Fedaia), que ha dedicat una jornada a la transició d'un model d'atenció institucional a un de comunitari, com insten algunes directrius europees.

La presidenta de la Fedaia, Conxi Martínez, ha posat en valor la feina dels professionals i la fortalesa dels menors, davant les dificultats que afronten els infants en situació de desemparament, i ha apostat per impulsar canvis polítics, legislatius i tècnics "perquè es consideri una prioritat la feina amb els nens", a més d'implementar aquest model comunitari en altres segments, com l'atenció a ancians.

Calvo ha recalcat la necessitat que els ens locals "s'alineïn per buscar solucions" en aquest marc comunitari i impedeixin que continuïn situacions de risc que, de no abordar-se correctament, acabarien requerint una atenció més tutelar, i ha apel·lat a adaptar els recursos als canvis demogràfics, com la disminució de naixements i l'augment d'infants d'entre sis i 12 anys.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés