Actualitzat 20/03/2015 10:27

Deu detinguts d'una xarxa que va estafar 1,2 milions d'euros a pimes de tot Espanya

Operación Antílope
Foto: GUARDIA CIVIL

MADRID, 20 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La Guàrdia Civil d'Oviedo ha desarticulat una xarxa que havia estafat més d'1,2 milions d'euros a petites i mitjanes empreses oferint-los falsos crèdits de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), i ha detingut 10 persones i imputat 19 per delictes de pertinença a organització criminal i estafa.

   Segons ha informat l'Institut Armat, la investigació, batejada 'Antílop', va començar després de la denúncia interposada per un veí de la població d'Oviedo de Tineo que va dir haver estat víctima d'una estafa per import de 1.200 euros, que havia hagut d'abonar a empreses ubicades en les ciutats de Madrid i A Corunya. L'home havia contactat amb elles per Interney i aquestes li van assegurar que li aconseguirien un crèdit de l'ICO.

   Les investigacions han constatat que aquestes empreses existien realment, tenien un bon posicionament web i una imatge corporativa molt cuidada. Oferien la tramitació i concessió de subvencions, finançaments, crèdits, etcètera, i sol·licitaven als seus clients entre 900 i 1.900 euros en concepte d'"assessorament" i "despeses de gestió".

   La Guàrdia Civil va localitzar un elevat nombre de persones repartides per tot Espanya que asseguraven haver estat víctimes d'estafes en circumstàncies similars. En la majoria dels casos, els sol·licitants van quedar en una situació econòmica límit, en haver hagut de fer un important desemborsament per tramitar de crèdits que se'ls presentaven com una solució econòmica i que mai se'ls van arribar a concedir.

   Totes aquestes persones coincidien a la descripció de la manera en el qual havien estat captats per part de l'empresa madrilenya. Les potencials víctimes contactaven amb ella per internet i els treballadors d'aquesta firma, després de mantenir converses telefòniques i correus electrònics amb els clients potencials, els asseguraven la fàcil concessió de crèdits per imports variables i els demanaven diners per assessorament i despeses de gestió.

   Quan els interessats accedien a contractar els seus serveis, ingressaven diners en un compte de l'empresa de Madrid i llavors eren derivats automàticament a una altra empresa situada en A Corunya, que s'encarregaria de la tramitació real dels crèdits i que començava a reclamar documents de manera successiva i "desmesurada".

   Aquestes gestions es demoraven fins al punt que en uns casos s'extingien els períodes contractats pels clients i aquests mateixos desistien dels serveis contractats cansats de reunir i remetre tanta documentació.

   Fins ara s'ha recopilat 178 denúncies pels fets citats, si bé es considera que el nombre d'afectats podria ser molt més, per la qual cosa s'espera que el nombre de denúncies s'incrementi. La Guàrdia Civil continua amb les investigacions pel que no es descarten més detencions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés