Actualitzat 26/12/2019 11:44:09 +00:00 CET

Detinguts 26 narcotraficants d'una xarxa que transportava haixix des de Màlaga a França

Un guàrdia civil supervisa la droga confiscada en l'operació Tenebro que ha suposat la detenció de 26 persones
GUARDIA CIVIL

MÀLAGA, 26 des. (EUROPA PRESS) -

La Guàrdia Civil i la Gendarmeria francesa han desarticulat, en el marc de l'operació Tenebro, una organització delictiva que es dedicava a transportar enormes quantitats d'haixix des de Màlaga fins a París i Marsella (França). En l'operació conjunta s'han detingut 26 narcotraficants.

Els responsables de l'organització es trobaven a França, mentre que els encarregats de la logística, emmagatzematge i distribució de la droga van ser detinguts a Espanya, concretament a Màlaga. A tots ells se'ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, tràfic de drogues, robatori de vehicles i falsedat documental.

En els 19 escorcolls que s'han efectuat a París i Marsella (França) i a Nerja, Marbella i Estepona (Màlaga), s'hi han confiscat 5.950 quilograms d'haixix, 750.000 euros en metàl·lic, cinc vehicles d'alta gamma --un robat a França i recuperat a Espanya--, a més de nombrosa informació i sistemes de comunicació, han informat des de la Guàrdia Civil.

La investigació es va iniciar fa més d'un any i s'ha desenvolupat en diverses fases. En una primera fase, la Guàrdia Civil va tenir coneixement de la intenció que tenia l'organització de matar una persona encarregada de custodiar la droga de diverses organitzacions de narcotraficants. Els detinguts volien robar aquesta droga i responsabilitzar del robatori la persona a qui planejaven assassinar.

Un primer dispositiu policial establert a Nerja (Màlaga) davant d'un dels habitatges de l'organització va permetre detenir quatre membres de la mateixa quan provaven de fugir en un vehicle. En l'escorcoll de l'habitatge es va arrestar una cinquena persona i es van trobar 2.100 quilograms d'haixix i diverses plaques de matrícules franceses.

Després d'aquestes primeres detencions, es va iniciar una investigació conjunta amb la Gendarmeria francesa. Aquest intercanvi d'informació entre tots dos cossos policials ha permès confiscar 3.850 quilograms d'haixix en territori francès.

En una fase d'explotació posterior, desenvolupada a tots dos països, s'ha aconseguit la desarticulació total d'aquesta organització amb la detenció de 18 persones a França i de dos més a la província de Màlaga.