Actualitzat 09/04/2021 12:01 CET

Detingut el gurú d'una secta de Barcelona per presumptes abusos sexuals als seus seguidors

Detenció per presumptes abusos sexuals en una secta.
MOSSOS D'ESQUADRA

BARCELONA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

Els Mossos d'Esquadra han arrestat el gurú d'una suposada secta de Barcelona, que es presentava com un grup de creixement personal i psicoterapèutic, per presumptes abusos sexuals i vexacions als seus seguidors mitjançant manipulació psicològica.

El líder, un home de 66 anys, s'autoanomenava 'mestre il·luminat' i el van arrestar el 29 de març juntament amb la seva parella i ajudant, una dona de 50 anys, segons un comunicat dels Mossos d'aquest divendres.

La detenció va tenir lloc a la Pobla de Lillet (Barcelona) després d'una investigació que va arrencar el setembre del 2020, quan la policia va saber que un grup de persones presumptament havia estat víctima d'abusos psicològics i sexuals.

El 6 d'abril van arrestar una tercera persona: una dona italiana de 43 anys que presumptament col·laborava amb el líder i participava en els abusos i vexacions, i que els agents consideren una "peça clau" en el procés de captació de nous membres.

MÉS DE DEU ANYS

Algunes de les víctimes feia gairebé 10 anys que formaven part de la presumpta secta, a la qual van ingressar després de ruptures sentimentals, situacions de desarrelament després de mudar-se i altres circumstàncies "de vulnerabilitat psicològica".

Quan l'encarregat de la captació identificava algú en aquesta situació, segons els investigadors, li parlava positivament del seu 'mestre' i el convidava a participar en les activitats, el "secretisme de les quals" reforçaven el vincle de la víctima amb el grup.

Primer els convencien per participar en sessions individuals, i després els convidaven a les grupals, que incloïen activitats de meditació i se celebraven en un local de Barcelona havent pagat prèviament; la presumpta secta també organitzava recessos de caps de setmana.

En aquestes activitats es combinava "el cansament físic amb la poca alimentació i la privació del son", la qual cosa provocava l'afebliment psicofísic de les víctimes, més vulnerables i proclives a obeir les seves ordres.

Segons els investigadors, també duien a terme "activitats de caràcter eròtic i sexual" suposadament per superar traumes, i el gurú sotmetia les víctimes a proves, també de contingut sexual, que presumptament utilitzava com una forma de control.

Si incomplien aquestes normes, rebien un càstig: "La dependència psicològica i el grau de manipulació era tan important que les víctimes tenien un gran temor de ser expulsades del grup", han explicat els Mossos.

Les víctimes també han denunciat presumptes intents de canviar la seva orientació sexual, la qual cosa la policia catalana considera que pot constituir un supòsit de vexació homòfoba, i els detinguts estan en llibertat amb càrrecs.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés