Actualitzat 01/03/2014 11:24

Detingudes 78 persones a una macrooperació contra 'boiler-rooms' per estafes milionàries

Tanquen 15 "xiringuitos financers" a Barcelona i Màlaga

MADRID/ BARCELONA, 1 març (EUROPA PRESS) -

La Policia Nacional ha detingut 78 persones en el marc d'una macrooperació internacional contra les 'boiler-rooms', responsables d'estafes milionàries, segons ha informat aquest dissabte el ministeri de l'Interior.

Així, a Espanya s'ha procedit a la detenció de 75 britànics i tres nord-americans, a les quals s'ha de sumar altres 30 detencions --el Regne Unit (20), Sèrbia (8) i els Estats Units (2)--, i també s'han tancat 15 "xiringuitos financers" a Barcelona i Màlaga.

Les investigacions s'han desenvolupat a cinc països diferents i han estat coordinades per un equip conjunt format per la Policia Nacional i la City of London Police, que ha comptat amb la col·laboració de la NCA britànica, el Servei Secret dels Estats Units i la policia de Tampa (Florida).

L'objectiu d'aquests "xiringuitos financers" formats per complexos entramats de societats --sense activitat mercantil real-- és la captació d'estalvi privat sota l'oferta d'atractius productes que en realitat són falsos.

El 2012, més de 5.000 persones van ser víctimes d'aquestes estafes, generalment d'edats compreses entre els 60 i els 70 anys.

Les investigacions realitzades per desenvolupar aquesta operació, s'han prolongat durant dos anys i han estat dirigides contra els líders d'una àmplia xarxa dedicada a les estafes a l'àmbit de la inversió.

D'aquesta manera, les primeres investigacions dels agents van conduir fins a diversos grups ubicats a les províncies de Barcelona, Màlaga i Mallorca, per després localitzar les seus des de les quals operaven i identificar als responsables de la seva gestió.

Després d'això, es va establir un operatiu en què van participar com a observadors quaranta membres de la City of London Police, deu oficials de la NCA britànica, tres agents de la policia de Tampa (Florida) i cinc del Servei Secret Americà.

Durant aquesta intervenció s'han realitzat 25 registres, 21 a la província de Barcelona i quatre a Marbella (Màlaga).

En aquesta operació, s'han desmantellat 15 d'aquests "xiringuitos" i s'ha intervingut una nombrosa documentació relacionada amb les estafes com per exemple guions amb pautes a seguir pels operadors per captar víctimes, llistats de clients, documentació bancària relacionada amb comptes i societats establertes a paradisos fiscals, i factures comercials d'empreses vinculades a l'organització.

Alhora, han confiscat més de 200 dispositius informàtics d'emmagatzematge extern, més de cent equips informàtics, 89 telèfons mòbils, joies i rellotges valorats en 417.000 euros, 91.000 euros en efectiu, targetes de crèdit de comptes a l'estranger i vehicles de luxe valorats en 480.000 euros.

D'altra banda, a Espanya s'han emès ordres de bloqueig de fons per a la seva difusió a diferents entitats financeres, i als Estats Units s'han bloquejat diversos dipòsits a nom d'un dels detinguts per valor de 700.000 dòlars.

LES 'BOILER-ROOMS'

Les 'boiler-rooms' són organitzacions que s'estructuren en unitats reduïdes que actuen de manera independent relacionades entre ells a través d'alguns dels seus components.

Darrere d'aquestes cèl·lules autònomes es troben els líders, que centralitzen les bases de dades de les víctimes potencials, i són a més els responsables de blanqueig dels fons obtinguts de manera fraudulenta, de la logística de l'organització, de la creació dels productes ficticis utilitzats per a l'engany als inversors i de la formació dels responsables dels grups dedicats a captar clients per estafar-los.

A més, s'encarreguen de crear una estructura societària àmplia i difícil de desmuntar per donar una aparença legal a les operacions i afavorir el blanqueig.

Així, els responsables dels grups desarticulats aconseguien els llistats dels potencials clients (en la seva majoria elaborats per empreses de màrqueting contractades per l'organització), buscaven les oficines des d'on operar, contractaven les línies telefòniques, aconseguien la documentació falsa per contractar comptes en entitats bancàries, seleccionaven el personal i buscaven els habitatges on s'allotjaven.

Alhora, els caps d'aquestes cèl·lules gestionaven la feina diària i la personal sota el seu comandament, establint per això una fèrria disciplina, en què imposaven estrictes normes de convivència als domicilis (no permetent fumar, fer festes, etcètera.) evitant a cada moment que els treballadors cridessin l'atenció dels veïns, dels arrendadors o de la policia. Si s'incomplien els horaris establerts o dels objectius fixats, aplicaven dures sancions econòmiques.

FALSOS 'BROKERS'

Allà on operaven, disposaven d'una base de dades facilitada per l'organització, informació amb la qual realitzaven trucades presentant-se com 'brokers', pertanyents a alguna societat gestora d'inversió; amb aquest primer acostament temptejaven als clients interessats a invertir, i quines quantitats se'ls podrien sol·licitar.

Després d'això, els estafadors realitzaven un segon acostament en el qual ja exposaven els diferents tipus de productes financers, sempre amb un altíssim rendiment, i feien una proposta clara d'inversió, i una vegada captat el client, li trucaven diverses vegades més proposant-li altres inversions o ampliar la inicial.

Una vegada arribaven a uns objectius o bé havent operat un determinat temps --un termini de sis a 12 mesos-- amb els noms d'una sèrie de societats, aquestes desapareixien.

Les oficines tancaven, iniciant les operacions des d'una nova localització, creant o inventant noves societats, pàgines web, adreces de correu electrònic, telèfons de contacte, etcètera., amb les quals actuar.

El personal que opera als 'boiler-rooms' no sol tenir contracte de cap tipus, ni estar donat d'alta en cap dels règims de la Seguretat Social.

OPERATIVA FINANCERA

Els diners defraudats són controlats i gestionats a cada moment pels responsables dels grups i queda sense cap control fiscal.

Així, contractaven comptes a entitats financeres espanyoles a nom de testaferros o de membres de l'organització sota identitats falses, o bé per societats creades a Espanya sense valor ni activitat mercantil.

Una vegada obtinguts els fons, els reintegren en efectiu, o bé, fent ús d'Internet, els mouen de compte a compte a Espanya, El Regne Unit o altres països, inclosos paradisos fiscals.

Aquest transvasament ràpid dels diners es realitza per dificultar la localització d'actius i/o el bloqueig preventiu per part dels serveis de prevenció del blanqueig de capitals de les pròpies entitats financeres, o de les autoritats judicials.

Finalment, part d'aquests fons es reintegraven al sistema legal mitjançant transferències a comptes contractats a nom de societats o persones que, en principi, no estan relacionades amb l'organització, aconseguint amb això dificultar extremadament la localització dels actius defraudats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés