Publicat 16/01/2019 15:56

Detecten canvis cerebrals semblats a l'Alzheimer en persones amb problemes de memria

Canvis en el cervell detectats per l'estudi de la Fundació Pasqual Maragall
FUNDACIÓN PASQUAL MARAGALL

L'estudi de la Fundació Pasqual Maragall ajudar a fitar el risc d'Alzheimer

BARCELONA, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

Diversos investigadors de la Fundació Pasqual Maragall de Barcelona han detectat que algunes persones que perceben que tenen un declivi en les seves capacitats cognitives, com problemes de memria, presenten un volum inferior en rees cerebrals afectades en la malaltia de l'Alzheimer, a més de tenir pitjors resultats en testos cognitius.

L'estudi, publicat en un número especial de la revista 'Alzheimer's Research & Therapy', ha estat dut a terme pel centre d'investigació de la fundació, el BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC), amb la participació de 2.670 voluntaris dins del Programa de Prevenció de l'Alzheimer i amb suport de La Caixa, han informat en un comunicat conjunt aquest dimecres la Fundació Maragall, el BBRC i l'entitat bancria.

"Les troballes d'aquest estudi obren la porta a estratificar i fitar millor les persones que tenen més risc de desenvolupar la malaltia d'Alzheimer", ha explicat el líder de l'estudi i director del programa de prevenció, José Luis Molinuevo.

Identificar característiques específiques en persones que perceben un declivi cognitiu millorar la determinació del risc de desenvolupar Alzheimer en el futur, a més d'afinar "la selecció de participants per a assajos clínics i estudis" preventius.

Molinuevo va descriure el 2014 set característiques que poden donar-se en persones que tenen problemes de memria --en comparació del seu estat normal i sense tenir malalties agudes o un esdeveniment extraordinari en la seva vida-- i que estan relacionades amb un risc més elevat de desenvolupar Alzheimer: persones més grans de 60 anys, la gentica, el temps que fa que es perceben aquests canvis, i marques que els confirmin, entre d'altres.

Els investigadors de la Fundació Pasqual Maragall van analitzar les dades dels 2.670 voluntaris de l'Estudi Alfa, dividits en grups: el grup sense problemes --el 79%-- i el de persones amb problemes de memria --21% restant--, que al seu torn va ser dividit entre els quals tenien fins a tres característiques associades al declivi cognitiu subjectiu (56%) i els que en complien més de tres (44%).

Després de dur a terme diverses proves als participants i corregir segons diverses variables com l'edat i els anys d'escolaritat, els investigadors van detectar que aquells que tenien un nombre més elevat de característiques associades als problemes de memria obtenien pitjors resultats que la resta de grups en totes les variables de memria analitzades en els testos cognitius.

A més, grcies a la ressonncia magntica realitzada a un subgrup de participants, els investigadors també van descobrir que les persones que presentaven més de tres característiques associades als problemes de memria presentaven una atrfia cerebral superior que els altres participants amb menys característiques associades.

MENYS VOLUM

En concret, van observar menys volum en les rees cerebrals que s'afecten en la malaltia de l'Alzheimer, com són l'hipocamp, el lbul temporal, el cerebel i el precúneus.

El següent pas dels investigadors és explorar l'associació d'aquests resultats amb altres biomarcadors de la malaltia, com són la presncia de plaques de la protena beta amiloide o els cabdells de tau el cervell.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés