Actualitzat 28/08/2014 12:45

Detecten alteracions cognitives acumulatives en universitaris que fan 'botellón'

Copas Y Botellón En Lloret
Foto: EUROPA PRESS

SANTANDER, 28 Ago. (EUROPA PRESS)

Els joves amb patró de bevedor excessiu en cap de setmana conegut popularment com 'botellón' presenten pitjor rendiment en proves neuropsicològiques que valoren l'atenció, la rapidesa mental i la precisió a l'executar tasques alternes, segons un estudi que reflecteix que aquest hàbit de cap de setmana ocasiona en els estudiants universitaris alteracions cognitives amb efectes acumulatius.

   Així ho han provat investigadors de la Unitat de Deteriorament Cognitiu de l'Hospital Valdecilla, que han realitzat un estudi en alumnes universitaris de l'Escola Gimbernat-Cantàbria --centre adscrit a la Universitat de Cantàbria, amb seu a Torrelavega--, en els que han avaluat els efectes de l'hàbit del 'botellón' sobre algunes funcions cognitives per mitjà de test validats per a la població espanyola.

   La investigació, que ha dirigit el neuròleg Pascual Sánchez-Juan, va consistir a analitzar els hàbits de vida de 102 estudiants que es van classificar en bevedors excessius de cap de setmana -consumidors de sis o més unitats de begudes alcohòliques en dues hores, considerant que cada unitat conté 10 grams d'alcohol pur- i no bevedors excessius.

   Després, es van avaluar a tots ells la memòria i certes funcions executives mitjançant un bateria de test neuropsicològics i es van comparar els resultats dels dos grups.

   Segons l'anàlisi dels hàbits de vida, el 49% dels estudiants van resultar ser bevedors excessius, si bé tots ells van referir haver consumit alcohol alguna vegada, amb una edat mitjana de començament en el consum de 15 anys.

PITJOR RENDIMENT I MÉS LENTS

   En tots els subjectes de l'estudi es van utilitzar test neuropsicològics per avaluar la memòria lògica, verbal i visual; les habilitats visoespaials; l'atenció i concentració; la capacitat d'inhibir la resposta automàtica; i la flexibilitat mental i velocitat visomotora.

   Els investigadors van trobar que els alumnes amb patró de bevedor excessiu van tenir un pitjor rendiment i van tardar una mitjana de 42,7 segons a completar el test que mesurava funcions executives mitjançant l'atenció i la flexibilitat mental, 6,4 segons més que els estudiants no bevedors.

   A més, van apreciar una correlació significativa entre l'edat de començament del consum d'alcohol i els resultats d'aquesta prova, de manera que com més primerenca edat de començament del consum, més temps van tardar els alumnes a completar el test.

   En funció dels resultats obtinguts, el consum excessiu d'alcohol en joves sembla que té un efecte predominant sobre part de l'escorça prefrontal dorsolateral, una zona relacionada amb la funció executiva i que sembla més sensible a la neurotoxicitat causada per l'alcohol, explica Sánchez-Juan.

   "Aquestes dades són coherents amb la hipòtesi que l'alcohol afecta més les àrees cerebrals que maduren més tard a l'ésser humà: el còrtex prefrontal dorsolateral és una de les últimes a desenvolupar-se", assegura el neuròleg, una hipòtesi recolzada per les variacions de volum d'aquesta àrea que s'aprecien en proves d'imatge realitzades a joves amb aquest patró de consum.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés