Publicat 08/04/2014 14:36

Detecten 13 nous casos de discriminacions lingüístiques "greus" per usar el català

Presentación del informe de la Plataforma per la Llengua
EUROPA PRESS

Plataforma per la Llengua prepara un informe en anglès per explicar la situació del català

BARCELONA, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

L'InformeCAT 2014 de Plataforma per la Llengua ha detectat 13 nous casos de ciutadans discriminats de manera "greu" per l'administració per utilitzar el català, dels quals nou van passar a la Comunitat Valenciana, tres a Catalunya i un a les Illes Balears, i se sumen a les 40 situacions registrades per l'entitat entre el 2007 i el 2013.

Ho ha explicat a la presentació de l'informe el membre de l'executiva de l'entitat, Josep Anton Fernández, al costat del director de Plataforma per la Llengua, Daniel Mundet, els qui han indicat que el 50% d'aquests casos són protagonitzats pels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat --vuit dels 13-- i en tres d'ells les víctimes van patir una agressió física.

L'informe subratlla que moltes d'aquests situacions no són denunciades, per la qual cosa les agressions observades són "una part de les quals succeeixen", i recorda que aquestes discriminacions són il·legals en la legislació autonòmica, estatal i europea.

Fernández també ha remarcat que Espanya és l'únic Estat dels 32 de l'Espai Schengen que no reconeix com a "plenament" oficials les llengües pròpies parlades per més del 10% dels ciutadans, i l'informe revela que hi ha 11 idiomes oficials de la UE que tenen menys parlants que el català, i l'última incorporació ha estat el croat amb la meitat de parlants.

Ha dit que quan regula l'Estat "el català fa marxa enrere", mentre que quan això no succeeix el català floreix, com passa a la xarxa: hi ha hagut un rècord en les visites a la Viquipèdia catalana amb 45,9 milions d'articles consultats l'octubre del 2013, i sis de les set xarxes socials més utilitzades tenen versió catalana, entre d'altres exemples.

En canvi, a l'àmbit de la Justícia, s'han produït un 25% menys de sentències en català des del 2005, ja que en aquest any es van redactar un 20,1% --43.613-- de les resolucions en aquesta llengua, mentre que el 2012, el percentatge va baixar fins al 12,7% --32.479--.

Sobre el català en l'Ensenyament, Plataforma per la Llengua ha deplorat que a la Comunitat Valenciana s'han tancat o estan en risc 155 línies en valencià, i ha criticat l'"actitud extremadament agressiva" del Govern balear amb l'impuls del Tractament Integrat de Llengües (TIL).

Pesi als intents del Govern espanyol d'"introduir conflictivitat" a l'escola, l'informe recull que les sol·licituds d'escolarització en castellà a centres de Barcelona han disminuït en els últims cursos: 280 peticions en el curs 2010-11; 61, al 2011-12, 20 al 2012-13, i set al 2013-14.

L'informe també remarca que el català té una "bona salut" en molts àmbits, ja que, per primera vegada, ha superat els 10 milions de parlants; en deu anys el nombre de parlants s'ha incrementat en 750.000 persones, i la comprensió del català entre immigrants ha crescut 21 punts en una dècada.

INFORME EN ANGLÈS

La Plataforma, que aquest 2014 celebra el seu 20 aniversari, està treballant en una edició de l'informe en anglès amb el contingut adaptat però amb la mateixa estructura, que enviarà a representants polítics de governs i organismes internacionals perquè coneguin la situació de la llengua catalana, ha explicat Mundet.

"Hi ha molt més interès internacional pel que està succeint a Catalunya. La qüestió catalana no és només de finançament sinó de drets lingüístics", ha afegit Fernández.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés