Actualitzat 01/08/2018 12:07

Detectat per primera vegada a Espanya un nou mosquit invasor d'origen asiàtic

Mosquit Aedes japonicus
CREAF/MOSQUITO ALERT

BARCELONA, 1 ago. (EUROPA PRESS) -

El mosquit 'Aedes japonicus' ha arribat per primera vegada a Espanya i al sud d'Europa, segons revela el primer informe d'Avaluació Ràpida de Risc emès pel Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries aquest mes de juliol, fruit de l'alerta rebuda des d'Astúries a través de la plataforma Mosquit Alert, ha informat el Creaf aquest dimecres en un comunicat.

A principis de juny, la plataforma de ciència ciutadana Mosquit Alert va rebre una foto d'un mosquit sospitós a través de l'app, enviada des de la zona del concejo de Siero, al Principat d'Astúries.

Després de rebre aquesta primera notificació es va sol·licitar a la persona l'enviament per correu d'exemplars d'adults i larves, a partir els quals es va confirmar la sospita.

Posteriorment, es va dur a terme una inspecció de camp al lloc de la troballa liderada pels entomòlegs de Mosquit Alert juntament amb membres de l'equip entomològic de la Universitat de Saragossa i responsables del projecte de Vigilància Entomològica del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

El cap de l'equip d'entomòlegs de Mosquit Alert, Roger Eritja, ha afirmat: "Després de revisar la zona hem pogut trobar totes les fases biològiques del vector en diversos punts allunyats entre si, fet que suggereix que el mosquit està ja establert en un àrea que pot ser molt més àmplia, encara que es necessitaran més estudis per confirmar-ho".

La preocupació més gran de l'arribada del mosquit Aedes japonicus és que, a part de causar molèsties amb les seves picades similars a les dels altres mosquits, té la capacitat de transmetre diversos virus entre els quals el més rellevant a Espanya seria el del Nil occidental.

En condicions de laboratori també s'ha comprovat que és capaç d'infectar-se amb dengue i chikungunya, encara que els experts i les autoritats remarquen que en aquest moment el risc que aquest mosquit pugui transmetre malalties de manera autòctona a Espanya és molt baix.

"Cal considerar que el risc de transmissió d'aquestes malalties depèn de la quantitat de mosquits presents i de si el virus està circulant entre la població. D'altra banda, hi ha altres factors com el contacte que pot haver-hi entre el vector i hoste. En aquest moment la quantitat de mosquits no creiem que sigui molt elevada i tampoc es donen les altres condicions a Astúries", explica Eritja.

En la situació actual, Mosquit Alert anima a les persones d'Astúries i comunitats limítrofes a descarregar-se l'app i col·laborar activament amb aquests estudis de delimitació, i ha enviar tantes imatges de mosquits com els sigui possible.

DIRECTOR DE LA PLATAFORMA

"Aquesta troballa demostra una vegada més la utilitat de la plataforma Mosquit Alert com a eina de vigilància precoç de mosquits invasors", ha destacat el director de la plataforma, Frederic Bartumeus.

"Recordem que més enllà del mosquit tigre i d'haver trobat ara a l'Aedes japonicus, vam seguir buscant el mosquit de la febre groga", ha afegit el director.

S'espera que durant els pròxims mesos els experts duguin a terme més estudis a la zona per delimitar millor l'àrea afectada i si és possible, esbrinar l'origen de l'arribada d'aquest mosquit.

Les autoritats recomanen aplicar mesures de control per part de la ciutadania per evitar la proliferació dels mosquits invasors com el mosquit tigre, que ja està estès per tota la costa espanyola i per alguns punts de l'interior.

Alguns d'aquests consells són evitar les acumulacions d'aigua als espais particulars i dirigir-se al metge si les picades evolucionen desfavorablement.

CARACTERÍSTIQUES DEL MOSQUIT

Aparentment, el mosquit Aedes japonicus pot recordar al mosquit tigre o al mosquit de la febre groga per les seves ratlles, però són realment diferents.

L'Aedes japonicus és bastant més gran que ells, és de color marró i com a tret característic té diverses línies de color daurat al tòrax.

Pot volar llargues distàncies i és molt resistent al fred; cria en espais inundats, com pneumàtics, envasos, galledes fins i tot bassals a les roques i la seva activitat es nota durant el dia i al crepuscle.

NI TAN URBÀ NI TAN AGRESSIU

A diferència del mosquit tigre no és un insecte tan urbà ni tan agressiu per les persones i sovint se'l troba en zones boscoses.

La plataforma Mosquit Alert que està coordinada pel Creaf, el CEAB-CSIC i ICREA, està impulsada per l'Obra Social La Caixa i cofinançada per Dipsalut --Diputació de Girona-- i la Conselleria de Salut de la Generalitat.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés