Publicat 25/8/2014 16:40:47 +02:00CET

Destinen 3,5 milions a prevenció d'incendis i millora de la biodiversitat a Montserrat

Montaña de Montserrat
EUROPA PRESS

BARCELONA, 25 ago. (EUROPA PRESS) -

El programa europeu Life Montserrat, coordinat per la Diputació de Barcelona a través de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, destinarà 3,5 milions d'euros en quatre anys --1,7 de fons europeus-- per a la prevenció d'incendis forestals i la conservació i millora de la biodiversitat de la muntanya.

Segons ha informat aquest dilluns la Diputació en un comunicat, el projecte, amb quatre anys de durada entre juliol de 2014 i juliol de 2018, rebrà 512.000 euros de la Diputació, i altres 1,2 milions els aportaran l'Associació de Propietaris Forestals Entorns de Montserrat, la fundació Catalunya-La Pedrera, la Generalitat i el Patronat de la Muntanya de Monserrat.

El programa busca minimitzar l'alt risc d'incendi en aquest espai a causa de l'alta càrrega de combustible vegetal, el canvi climàtic i la desaparició dels terrenys destinats a cultius i usos tradicionals, ha detallat la Diputació.

Les mesures que es desplegaran busquen augmentar la capacitat de recuperació i l'estabilitat dels boscos contra els incendis, i crear àrees estratègiques que contribueixin a frenar la propagació dels incendis i que facilitin l'extinció.

La iniciativa també se centrarà a conservar 16 espècies amenaçades, i en la millora dels hàbitats de 211 espècies protegides.

El projecte abraça 42,487 hectàrees de la muntanya --64% de superfície forestal-- i inclou els municipis de Bruc, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses, Viladecavalls, Castellfollit del Boix i Rajadell.