Publicat 19/5/2020 18:21:54 +02:00CET

Desestimat el recurs de Pilar Abel que qüestionava la custòdia de les restes de Salvador Dalí

Salvador Dalí, 1949. Ricardo Sans Condeminas Fundació Gal·la-Salvador Dalí. Drets d'imatge de Salvador Dalí reservats. Fundació Gal·la-Salvador Dalí, Figueres, 2020
RICARDO SANS CONDEMINAS/ FUNDACIÓ GALA/DALÍ

La demandant és condemnada a pagar les costes i pot interposar recurs

GIRONA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Provincial de Madrid ha desestimat el recurs d'apel·lació presentat per la veïna de Figueres (Girona) Pilar Abel en el qual qüestionava la cadena de custòdia de les restes mortals de Salvador Dalí en el litigi de paternitat, i l'ha condemnada a pagar les costes de l'alçada, segons la sentència a la qual ha tingut accés Europa Press.

Pilar Abel va interposar una demanda de paternitat el 2015, tramitada pel Jutjat de Primera Instància número 11 de Madrid que va obligar a exhumar les restes mortals del pintor, i que va acabar dictaminant que Pilar Abel no era filla de l'artista empordanès.

Després, Abel va interposar un recurs d'apel·lació enfront d'aquella sentència per demanar la nul·litat de les actuacions des del moment previ a la celebració de vista "per no haver-se donat trasllat del document acreditatiu de la cadena de custòdia ni practicat prova testifical".

"NO BENEFICIAR LA DEMANDANT"

La sentència assenyala que es fa al·lusió en l'escrit de recurs "a un supòsit o hipotètic trencament de la cadena de custòdia, sense indicar el moment en el qual s'hagués pogut produir, ni on radica la infracció o irregularitat, ni advertir-se una altra base a l'al·legació que el mer fet de no beneficiar la demandant" el resultat de la prova biològica de paternitat practicada.

Assenyala que "queda acreditada en les actuacions perfectament" la seva preservació, informada l'entrega efectuada a la sotsdirectora de l'Institut de Medicina Legal de Girona perquè en fes custòdia i posterior remissió a l'Institut de Medicina Legal d'aquesta ciutat i després al Toxicològic de Barcelona, quan les mostres cadavèriques han estat analitzades pels departaments de Madrid i Barcelona, doblement, confirmant-se de forma independent l'autenticitat del perfil de l'AND obtingut de les mostres del cadàver de Salvador Dalí, extretes amb la presència, d'altres, del propi lletrat d'Abel.

Estableix també que "si les mostres no haguessin estat vàlides per estar ja deteriorades pel transcurs del temps, l'Institut Nacional de Toxicologia no hagués pogut emetre informe confirmant la paternitat biològica reclamada, sinó que hagués manifestat la impossibilitat de dur-ho a terme per aquesta causa", i hi hauria reclamant als demandants noves mostres.

"No pot oblidar-se que els recurrents van estar conformes amb l'elecció de centre, d'altra banda amb prestigi nacional incontrovertit, i que únicament es va pretendre desvirtuar la validesa i conclusions d'aquest informe", agrega la sentència.

Afegeix que "qualsevol qüestionament sobre l'obtenció de mostres o cadenes de custòdia no té empara de cap tipus" i no està destinat més que a introduir sospites sobre la tasca dels qui treballen en un Institut públic de reconegut prestigi, el més idoni per elaborar l'informe amb plenes garanties d'objectivitat i capacitat segons totes les parts.

"Resulta innecessària, tal com la sentència recorreguda argumenta, qualsevol ulterior valoració dels mitjans probatoris", segueix el text, que veu gratuït, injustificat i mancat de raó de dubtar de la cadena de custòdia en laboratori contrastat amb absolutes garanties d'objectivitat i imparcialitat.

CAP RECURS

No obstant això, contra aquesta resolució, Pilar Abel pot interposar un recurs en el termini de 20 dies davant el mateix jutjat.

En un comunicat aquest dimarts, la fundació Gal·la - Salvador Dalí de Figueres ha manifestat la seva satisfacció perquè "s'honra" la memòria de Salvador Dalí.

Així mateix, ha considerat que amb la sentència de l'Audiència Provincial, "dóna per tancat aquest trist episodi", que va comportar l'exhumació de les restes mortals de Salvador Dalí.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Barcelona controlarà l'aforament de les platges amb videosensors i càmeres

 2. 2

  Coronavirus.- Collboni assegura que la reactivació a Barcelona ha estat "millor de l'esperada"

 3. 3

  Csif denuncia davant la Fiscalia el nomenament del cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona

 4. 4

  Coronavirus.- Aïllats 50 temporers a Seròs (Lleida) per un malalt de Covid-19

 5. 5

  Coronavirus.- Les presons catalanes ja fan controls de temperatura a tots els visitants