Publicat 08/04/2015 17:28

Desenvolupen un virus artificial innocu per la teràpia d'inserció de gens

BARCELONA, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han desenvolupat un virus artificial innocu per la teràpia d'inserció de gens al genoma amb finalitats terapèutiques --teràpia gènica--, ha informat el centre aquest dimecres en un comunicat.

Han construït un virus artificial format per complexos de proteïnes amb capacitat d'autounir-se formant nanopartícules que poden embolicar fragments d'ADN, penetrar en les cèl·lules i arribar al nucli de manera eficient per alliberar-los amb objectius terapèutics.

El virus artificial ha estat desenvolupat com a alternativa als virus ordinaris perquè comporten riscos, tot i que sí que pretén imitar-ne l'activitat en forma de nanopartícules modulables per l'alliberament d'àcids nucleics i altres fàrmacs dins de la diana.

Les proteïnes escollides són biocompatibles, biodegradables i ofereixen una gran varietat de funcions que es poden ajustar per l'enginyeria genètica.

Els investigadors han descobert la combinació necessària per organitzar els blocs de proteïnes amb la finalitat de formar estructures més complexes per transportar l'ADN de manera eficient tal com passa amb els virus.

Tenint en compte que el tractament contra el càncer funciona de manera semblant a la teràpia gènica, els científics estan adaptant aquest virus artificial al transport de fàrmacs antitumorals dirigit directament cap a les cèl·lules del tumor, la qual cosa permetria alliberar grans dosis terapèutiques de manera molt localitzada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés