Publicat 22/2/2019 16:39:08CET

Desenvolupen el primer test rpid per preveure l'ictus isqumic

Desenvolupen el primer test rpid per preveure l'ictus isqumic
UAB

CERDANYOLA DEL VALLS (BARCELONA), 22 febr. (EUROPA PRESS) -

L'empresa de nanobiotecnologia Paperdrop Diagnostics --que és una 'spin-off' de l'Institut Catal de la Nanocincia i Nanotecnologia (ICN2)--, l'Institut d'Investigació Biomdica de Bellvitge (Idibell) i l'Hospital Universitari MútuaTerrassa, han iniciat el desenvolupament de l'ISR-TEST, el primer test rpid per preveure l'ictus isqumic provocat per l'estrenyiment o la constricció de l'artria cartide.

Es tracta d'un desenvolupament sobre la base de l'anlisi d'un biomarcador específic per predir el risc d'accident vascular cerebral isqumic primari i secundari, patentat per l'Idibell i l'Hospital Universitari MútuaTerrassa, segons han informat aquest divendres en un comunicat.

El CEO de l'empresa, el doctor Marc Gallegos, ha explicat que la proposta de Paperdrop Diagnostics és una solució "de baix cost i fcil de fer servir que requereix només d'un sensor de paper i una gota de sang del pacient" per fer el diagnstic, per la qual cosa es converteix en una eina de pronstic crucial per als professionals, perqu permetr prioritzar les intervencions, reduir les discapacitats i dissenyar la millor estratgia teraputica per a cada pacient.

El cap del servei de Neurologia del centre sanitari de Terrassa, Jerzy Krupinski, ha indicat que disposar d'aquest test "seria una eina extraordinria per reduir l'impacte d'aquesta malaltia en la societat".

A més, el projecte pot suposar una reducció de l'assistncia a les consultes de metges especialistes i derivar la valoració i el monitoratge de la malaltia als Centres d'Atenció Primria (CAP).