Publicat 04/11/2019 18:31CET

Desenvolupen una nova tcnica que mesura amb més precisió l'atrfia de medulla espinal en esclerosi múltiple

Observació del grau d'atrfia de la medulla espinal
UOC

MADRID, 4 nov. (EUROPA PRESS) -

Una investigació internacional liderada per científics de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la University College of London (el Regne Unit) ha perms implantar una tcnica basada en imatge per ressonncia magntica (RMI en angls) més sensible per mesurar amb més precisió la prdua de volum, o atrfia, de la medulla espinal. Aquesta millora és positiva per a l'estudi de l'esclerosi múltiple, perqu ajuda a predir millor la progressió de la malaltia.

Amb el pas dels anys, els afectats per esclerosi múltiple pateixen una atrfia progressiva de la medulla espinal que s'associa a una creixent incapacitat motora. "Tot i que la medulla espinal és clau per explicar el diagnstic i l'evolució de la malaltia, l'ús en assajos clínics d'imatges per ressonncia magntica que incloguin la medulla espinal ha estat ínfim per la dificultat d'obtenir resultats concloents", ha explicat Ferran Prats, coautor de l'estudi, que s'ha publicat en la revista 'Annals of Neurology'.

La nova tcnica desenvolupada per metges especialistes i enginyers de processament d'imatge i tractament de dades permet mesurar amb més precisió el grau d'atrfia amb el temps i demostra que els resultats es correlacionen correctament amb l'evolució de la malaltia. "Aquest nou biomarcador permet reduir el nombre de participants en assajos clínics i alhora augmenta l'exactitud dels resultats, fet que obre un nou escenari per als assajos clínics sobre esclerosi múltiple", ha assegurat Prats.

La tcnica s'ha validat utilitzant dues imatges de ressonncies magntiques fetes amb un any de diferncia a 327 persones afectades d'esclerosi múltiple i a 93 persones sanes. "A partir d'ara, podrem mesurar amb més certesa l'impacte dels nous tractaments en l'evolució del pacient, perqu a les dades que obtenim del cervell, podrem sumar-ne les noves dades de la medulla espinal", ha detallat l'investigador de la UOC.

El nou mtode de processament d'imatges s'utilitzar per primera vegada en un assaig clínic en fase 3, que van comenar el maig del 2018, d'un medicament genric que potencialment pot ajudar a reduir l'atrfia de les persones amb esclerosi múltiple. L'objectiu ser veure l'efecte d'aquest medicament denominat simvastatina en l'atrfia de la medulla espinal.

"Normalment es prescriu per al colesterol, per seria una revolució si un medicament tan barat servís per al tractament de l'esclerosi múltiple", ha afegit Prats. Ja s'estan fent els primers seguiments de l'any, en un assaig que en durar set en total. Ser llavors quan entrar en acció la nova tecnologia.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés