Publicat 4/11/2019 18:31:40 +01:00CET

Desenvolupen una nova tècnica que mesura amb més precisió l'atròfia de medul·la espinal en esclerosi múltiple

Observació del grau d'atròfia de la medul·la espinal
UOC

MADRID, 4 nov. (EUROPA PRESS) -

Una investigació internacional liderada per científics de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la University College of London (el Regne Unit) ha permès implantar una tècnica basada en imatge per ressonància magnètica (RMI en anglès) més sensible per mesurar amb més precisió la pèrdua de volum, o atròfia, de la medul·la espinal. Aquesta millora és positiva per a l'estudi de l'esclerosi múltiple, perquè ajuda a predir millor la progressió de la malaltia.

Amb el pas dels anys, els afectats per esclerosi múltiple pateixen una atròfia progressiva de la medul·la espinal que s'associa a una creixent incapacitat motora. "Tot i que la medul·la espinal és clau per explicar el diagnòstic i l'evolució de la malaltia, l'ús en assajos clínics d'imatges per ressonància magnètica que incloguin la medul·la espinal ha estat ínfim per la dificultat d'obtenir resultats concloents", ha explicat Ferran Prats, coautor de l'estudi, que s'ha publicat en la revista 'Annals of Neurology'.

La nova tècnica desenvolupada per metges especialistes i enginyers de processament d'imatge i tractament de dades permet mesurar amb més precisió el grau d'atròfia amb el temps i demostra que els resultats es correlacionen correctament amb l'evolució de la malaltia. "Aquest nou biomarcador permet reduir el nombre de participants en assajos clínics i alhora augmenta l'exactitud dels resultats, fet que obre un nou escenari per als assajos clínics sobre esclerosi múltiple", ha assegurat Prats.

La tècnica s'ha validat utilitzant dues imatges de ressonàncies magnètiques fetes amb un any de diferència a 327 persones afectades d'esclerosi múltiple i a 93 persones sanes. "A partir d'ara, podrem mesurar amb més certesa l'impacte dels nous tractaments en l'evolució del pacient, perquè a les dades que obtenim del cervell, podrem sumar-ne les noves dades de la medul·la espinal", ha detallat l'investigador de la UOC.

El nou mètode de processament d'imatges s'utilitzarà per primera vegada en un assaig clínic en fase 3, que van començar el maig del 2018, d'un medicament genèric que potencialment pot ajudar a reduir l'atròfia de les persones amb esclerosi múltiple. L'objectiu serà veure l'efecte d'aquest medicament denominat simvastatina en l'atròfia de la medul·la espinal.

"Normalment es prescriu per al colesterol, però seria una revolució si un medicament tan barat servís per al tractament de l'esclerosi múltiple", ha afegit Prats. Ja s'estan fent els primers seguiments de l'any, en un assaig que en durarà set en total. Serà llavors quan entrarà en acció la nova tecnologia.