Publicat 05/04/2018 19:03

Desenvolupen nanoestructures de carboni per fer més eficient la producció d'energia neta

Projecte Solhycat
BIST

BARCELONA, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) han desenvolupat nanoestructures de carboni per fer més eficient i econòmica l'energia neta a partir de l'aigua i la llum solar --fotosíntesi artificial--.

Es tracta del projecte Solhycat, una dels cinc finançats en la fase llavor del programa Ignite del Barcelona Institute of Science and Technology (Bist) --que engloba set centres d'investigació d'excel·lència--, que vol connectar les nanopartícules semiconductores amb els catalitzadors moleculars.

"El que necessitem és un material que no doni una transferència de càrrega suficientment ràpida com perquè no es perdi energia en el procés", ha dit Carolina Gimbert, de l'ICIQ.

Ha assegurat que materials com el grafè o els nanotubos de carboni són excel·lents candidats, amb conductivitats adequades, i si el projecte prova la seva eficàcia "s'obrirà un camí per a un canvi radical en la producció d'hidrogen com a font d'energia".

Un altre dels projectes seleccionats al programa Ignite és el Q-SPET de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Ibec) i l'Institut de Ciències Fotòniques (Icfo) per mesurar els efectes quàntics que es produeixen en complexos de proteïnes fotosintètiques.

NOU MÈTODE

L'Ibec i l'Icfo també lideren el projecte Engut, un nou mètode de cultiu cel·lular que permetrà produir 'in vitro' teixit epitelial com el que cobreix les parets internes de l'intestí pel seu ús en investigació bàsica, diagnòstic, avaluació de fàrmacs i per a implants i medicina regenerativa personalitzada.

El projecte Phase-Chrom, liderat per investigadors de l'Icfo i del Centre de Regulació Genòmica (CRG), uneix les disciplines de biologia molecular i cel·lular i de biofísica teòrica per investigar l'existència i les funcions d'uns orgànuls que es formen dins de les cèl·lules i que es creuen que regulen moltes de les seves funcions.

El cinquè projecte seleccionat és el 2DNANOHEAT, liderat per investigadors de l'Icfo i l'ICN2, per desenvolupar un nou tipus de dispositius termoelèctrics i de fotodetección basats en els anomenats materials de dues dimensions, com el grafeno.

El Bist ha destinat 500.000 euros a les diverses fases del programa Ignite des de 2017, i els cinc projectes seleccionats en la primera fase disposen de vuit mesos per dur a terme la investigació, i després se'n seleccionaran els dos més prometedors i s'atorgarà finançament perquè duen a terme una segona fase de 12 mesos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés