Publicat 02/05/2019 18:45

Desenvolupen un model per identificar com es propaga una epidmia

Gent, persona, persones, passejant, passeig, família, famílies, compres
EUROPA PRESS - Archivo

TARRAGONA, 2 maig (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han desenvolupat un model probabilístic per identificar com es propaga una malaltia, i que pren les xarxes de contactes dels individus i les seves relacions com a determinants perqu una infecció es propagui i es converteixi epidémica, i que permet detectar les vies que més la promouran.

"El que ens interessa trobar és el R0, que és el punt on la infecció es torna endmica. I l'aproximació que hem fet amb aquesta investigació és molt més precisa del que existia fins ara ", ha explicat el líder del grup, lex Arenas, que ha treballat juntament amb Joan T. Matamalas i Sergio Gómez

Per detenir una epidmia, es poden emprar diferents estratgies de contenció, que impliquen l'ús de mesures profilctiques, bovines, medicaments o, l'opció més drstica, l'allament del node, i per exemple en un aeroport, cada ciutat és un node i els enllaos entre elles són els que poden transmetre les infeccions.

Allar els nodes perqu no es difongui la malaltia entre la seva xarxa d'enllaos té un impacte molt alt, tant econmic com social: "Ara, en comptes d'allar completament el node d'una xarxa, el model que hem desenvolupat ens permet saber quin és l'enlla que té el paper clau en la difusió dels camins de la malaltia", explica Matamalas.

D'aquesta manera, si es coneix quins són les connexions més importants perqu es propagui una epidmia, es pot optar per tallar-les, i aix et permet mantenir la connectivitat de la xarxa: "No és el mateix tancar un aeroport que tancar una línia aria concreta", illustra.

Seguint amb l'exemple de l'aeroport, aquest model permetria identificar qu connexions aries són les més importants a l'hora de transmetre una malaltia, avaluar la incidncia que tindria després de desactivar determinades rutes i desenvolupar estratgies de contenció.

Aix permet adoptar solucions menys drstiques a l'hora de preveure o contenir la propagació d'una malaltia, perqu no cal actuar o allar tota la xarxa o tot un node, sinó simplement tallar enllaos, "desactivar aquells que el model que hem fet preveu que seran els que desencadenaran una cascada d'infeccions", ha concls Arenas.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés