Publicat 09/07/2018 13:00

Desenvolupen un mètode computacional per explorar la reutilització dels fàrmacs

 Quim Aguirre, Baldo Oliva, Laura Furlong, Emre Guney, Janet Piñero I Ferran San
UPF

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

Un estudi amb participació d'investigadors d'un grup conjunt de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (Imim) han desenvolupat un nou mètode computacional per reutilitzar medicaments que es destinen a vies biològiques comunes en més d'una malaltia.

Un percentatge important dels fàrmacs comercialitzats no són eficaços en els pacients a causa de la complexitat dels processos biològics implicats en les malalties i les diferents genètiques entre les persones, ha informat aquest dilluns la UPF en un comunicat.

La reutilització de medicaments, ús de fàrmacs existents per a altres malalties, és una alternativa interessant per reduir els costos del desenvolupament de fàrmacs.

Amb l'objectiu d'explorar aquesta via, els investigadors liderats per Emre Guney han desenvolupat un nou mètode computacional, que avalua si les proteïnes sobre les quals actua el fàrmac estan implicades només en una malaltia específica o en vies comunes en diferents patologies.

El mètode Proximal pathway Enrichment Analysis (PxEA) revela que la majoria dels medicaments actualment utilitzats per als trastorns autoimmunes com l'artritis, la psoriasi, la colitis ulcerativa i l'esclerosi múltiple "no es dirigeixen específicament les proteïnes que causen la malaltia", ha explicat Guney.

"Les dianes d'aquests fàrmacs són, en molts casos, proteïnes de la resposta immune comuna i vies relacionades amb la inflamació, que estan implicades en diverses malalties autoimmunes", ha continuat.

El primer autor de l'estudi Joaquim Aguirre-Plans ha assegurat que el mètode va demostrar que es pot aplicar per reutilitzar medicaments que poden destinar-se als mecanismes compartits que participen en les malalties comòrbides.

DIABETIS I ALZHEIMER

La diabetis tipus 2 i l'Alzheimer són altament prevalents en una societat cada vegada més envellida i, a causa de la interferència de diversos processos biològics compartits entre aquestes dues malalties, s'observen amb freqüència en el mateix pacient i els esforços recents apunten a reutilitzar agents antidiabètics per prevenir la resistència a la insulina a l'Alzheimer.

Guney ha assegurat que el PxEA és el primer mètode sistemàtic que pot identificar medicaments destinats a processos patològics comuns implicats en dues malalties, amb la diabatis tipus 2 i l'Alzheimer.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés