Desenvolupen un exosquelet capaç de fer rehabilitació de manera remota

Publicat 25/10/2019 17:18:20CET
Un estudiant d'Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica de la UPCT ha desenvolupat un sistema que permet al rehabilitador o al fisioterapeuta realitzar els exercicis amb el seu pacient de manera remota.
UPCT

MÚRCIA, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

Un estudiant d'Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica de la Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT) ha desenvolupat un sistema que permet al rehabilitador o al fisioterapeuta fer els exercicis amb el seu pacient de manera remota a través d'un exosquelet.

Jesús Blasco, estudiant de San Pedro del Pinatar, ha aconseguit en el seu Treball Fi de Grau, que l'exosquelet desenvolupat en el projecte europeu Exo-legs pugui rebre ordres del rehabilitador de manera remota i reproduir els moviments en les cames del pacient.

El dispositiu robòtic mou el maluc, els genolls i els turmells del pacient, i així permet que millori la mobilitat durant el procés de rehabilitació, tal com expliquen els directors del treball Nieves Pavón i Jorge Feliú, de l'àrea d'Enginyeria de Sistemes i Automàtica de la UPCT.

Aquest robot articulat facilita que els pacients siguin atesos de manera més eficient, segons Pavón i Feliú, "ja que no és necessària la presència física del rehabilitador". El sistema capta el moviment del fisioterapeuta a través d'un típic sensor de videojocs, tipus Kinect, l'envia a través d'Internet i el reprodueix a les cames del pacient, segons informen fonts de la institució docent.

Els assajos del prototip inicial d'aquest sistema de rehabilitació s'han dut a terme en el laboratori del grup Neurocor (Neurologia, Control i Robòtica), liderat pel professor José Manuel Cano. El treball va començar al febrer del 2019 i ha obtingut la màxima qualificació: excel·lent (10) i opta a matrícula d'honor.

L'alumne està matriculat en el màster d'Enginyeria Industrial i té previst continuar millorant el prototip del sistema en el departament d'Automàtica, Enginyeria Elèctrica i Tecnologia Electrònica, en una nova línia d'investigació que combina robòtica i telemedicina.

el més llegit

 1. 1

  La neu i el vent obliguen a suspendre les classes d'una quinzena de centres

 2. 2

  La neu i el vent obliguen a suspendre classes a 14 centres de Catalunya

 3. 3

  Nervis i il·lusió protagonitzen la catifa vermella dels XII Premis Gaudí

 4. 4

  Mor a Barcelona un motorista, segona víctima de trànsit enguany a la ciutat

 5. 5

  Karra Elejalde aconsegueix el Gaudí a Millor Protagonista Masculí pel seu paper d'Unamuno

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista