Publicat 25/10/2019 17:18

Desenvolupen un exosquelet capa de fer rehabilitació de manera remota

Un estudiant d'Enginyeria Electrnica Industrial i Automtica de la UPCT ha desenvolupat un sistema que permet al rehabilitador o al fisioterapeuta realitzar els exercicis amb el seu pacient de manera remota.
UPCT

MÚRCIA, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

Un estudiant d'Enginyeria Electrnica Industrial i Automtica de la Universitat Politcnica de Cartagena (UPCT) ha desenvolupat un sistema que permet al rehabilitador o al fisioterapeuta fer els exercicis amb el seu pacient de manera remota a través d'un exosquelet.

Jesús Blasco, estudiant de San Pedro del Pinatar, ha aconseguit en el seu Treball Fi de Grau, que l'exosquelet desenvolupat en el projecte europeu Exo-legs pugui rebre ordres del rehabilitador de manera remota i reproduir els moviments en les cames del pacient.

El dispositiu robtic mou el maluc, els genolls i els turmells del pacient, i així permet que millori la mobilitat durant el procés de rehabilitació, tal com expliquen els directors del treball Nieves Pavón i Jorge Feliú, de l'rea d'Enginyeria de Sistemes i Automtica de la UPCT.

Aquest robot articulat facilita que els pacients siguin atesos de manera més eficient, segons Pavón i Feliú, "ja que no és necessria la presncia física del rehabilitador". El sistema capta el moviment del fisioterapeuta a través d'un típic sensor de videojocs, tipus Kinect, l'envia a través d'Internet i el reprodueix a les cames del pacient, segons informen fonts de la institució docent.

Els assajos del prototip inicial d'aquest sistema de rehabilitació s'han dut a terme en el laboratori del grup Neurocor (Neurologia, Control i Robtica), liderat pel professor José Manuel Cano. El treball va comenar al febrer del 2019 i ha obtingut la mxima qualificació: excellent (10) i opta a matrícula d'honor.

L'alumne est matriculat en el mster d'Enginyeria Industrial i té previst continuar millorant el prototip del sistema en el departament d'Automtica, Enginyeria Elctrica i Tecnologia Electrnica, en una nova línia d'investigació que combina robtica i telemedicina.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés