Desenvolupen dos fàrmacs per al càncer de mama resistent a la metàstasi

Publicat 12/12/2019 11:13:47CET
Célula de cáncer de mama
ANNE WESTON, FRANCIS CRICK INSTITUTE

BARCELONA, 12 des. (EUROPA PRESS) -

Dos estudis en els quals han participat investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i de l'Hospital Quirónsalud de Barcelona han desenvolupat dues teràpies que han evidenciat beneficis en pacients d'un càncer de mama agressiu (HER2+) en metàstasi.

Els treballs, que ha publicat 'New England Journal of Medicine' i s'han presentat en el congrés San Antonio Breast Cancer Symposium 2019, dona més opcions terapèutiques a pacients en què la malaltia ha progressat amb els tractaments anteriors, motiu pel qual els investigadors esperen que es puguin aprovar.

La coautora d'un d'aquests estudis i investigadora del VHIO Cristina Saura ha destacat: "Els nostres pacients han pogut d'aquesta manera beneficiar-se, abans d'aprovar-los, d'uns fàrmacs que estic convençuda que s'acabaran convertint en un estàndard de tractament".

El primer treball, HER2CLIMB, ha assajat una combinació triple de fàrmacs i pretenia validar l'eficàcia d'un nou inhibidor de tirosina-cinasa específic d'HER2 --'tucatinib'--, combinat amb un anticòs --trastuzumab-- i amb un agent de quimioteràpia utilitzat en el tractament de càncer de mama --la capecitabina--.

"Aquesta triple combinació ha demostrat que és capaç d'incrementar la supervivència sense que progressi la malaltia i la supervivència global de les pacients d'una manera significativa", ha explicat l'oncòloga Mafalda Oliveira, que ha participat en l'estudi, amb Rashmi Murthy del MD Anderson Cancer Center de Houston (Estats Units) com a investigador principal i promogut per Seattle Genetics.

En concret, després d'un any de tractament el percentatge de pacients sense progressió de la malaltia era d'un 33%, davant del 12% en el grup control; la supervivència als dos anys també va estar a punt de duplicar-se, en passar del 27% en el grup de control al 45% en les pacients que rebien la triple combinació.

Un dels punts més importants rau en el fet que els pacients amb metàstasi cerebral també es van incloure en l'estudi i es va poder veure com se'n beneficiaven igualment: "Això és molt important, perquè aquest tipus de pacients normalment són excloses de la majoria dels assaigs i disposen d'alternatives limitades per al seu tractament", ha destacat Oliveira.

Després d'un any, el 25% de les pacients amb metàstasi cerebral tractades amb aquesta combinació continuaven sense que progressés la malaltia, davant del 0% en el grup control, la qual cosa "demostra com aquesta combinació en realitat suposa una alternativa que s'ha de tenir en compte en un futur i molt possiblement es converteixi en un estàndard en la pràctica clínica", ha destacat.

ANTICÒS-FÀRMAC

El segon estudi és el DESTINY-Breast01 --amb Shanu Modi del Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) de Nova York com a investigador principal i promogut per Daiichi Sankyo--, que ha analitzat l'eficàcia d'un nou tractament contra HER2 amb un conjugat anticòs-fàrmac --trastuzumab deruxtecan--.

En un assaig anterior es va definir la dosi adequada d'aquest nou tractament, i en aquesta segona fase s'ha volgut veure si aportava un benefici significatiu a les pacients: el 60,9% de les quals van rebre aquest nou tractament mostraven una resposta objectiva, amb una supervivència lliure de progressió de més de 16 mesos.

En un context en el qual es van tractar pacients amb tumors que havien progressat amb una mitjana de sis tractaments previs, aquests resultats suposen una fita en el control de la malaltia en aquest context, han destacat.

Saura, que ha estat coautora d'aquest treball al costat de l'investigador del VHIO i del IOB Institute of Oncology Javier Cortés, ha destacat: "Com més opcions de tractament tenim al nostre abast, més aconseguim allargar la supervivència".

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  Les rèpliques de quadres en alguns punts de Barcelona són d'entitats que defensen instal·lar l'Hermitage a la ciutat

 3. 3

  El CAC, la Generalitat i la CCMA presenten una campanya per fomentar l'esport femení

 4. 4

  El Consell per la República convoca el 29 de febrer l'acte a Perpinyà

 5. 5

  Anticorrupció demana la imputació de Ribó per un presumpte suborn en el cas 3%

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista