Publicat 10/01/2014 14:06

El desembarcament de residus d'armes químiques a Tarragona requereix del permís del Govern espanyol

Francesc Homs
EUROPA PRESS

El conseller Homs descarta que els residus arribin a Catalunya

TARRAGONA/MADRID/BRUSSEL·LES, 10 gen. (EUROPA PRESS) -

L'hipotètic desembarcament de restes d'armes químiques procedents de Síria en qualsevol port espanyol requereix del permís explícit de l'executiu central, han explicat aquest divendres a Europa Press fonts de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), dependent de la Generalitat.

Així, tot i que la planta de Gestió de Residus Especials de Catalunya (Grecat) --concessionària del servei públic d'incineració de residus perillosos-- en Constantí (Tarragona) estudiï la sol·licitud d'una altra companyia per encarregar-se d'una part d'aquests residus, sol podria fer-ho si el Govern ho acceptés.

El portaveu de la Generalitat, el conseller Francesc Homs, ha descartat aquest mateix divendres que les restes químiques arribin a Catalunya, i ha afegit que el mateix Govern espanyol també ho ha dit.

"El Govern espanyol ha dit que no i el Govern, també; així que res", ha asseverat en declaracions a Catalunya Ràdio recollides per Europa Press, sense voler afegir res més sobre aquesta qüestió.

Grecat ha confirmat dijous en un comunicat que l'Organisme per a la Prohibició d'Armes Químiques (Opaq) ha preseleccionat diverses empreses europees perquè es presentin a un concurs per tractar agents químics procedents de Síria, i una d'elles s'ha posat en contacte amb la planta, especialitzada en el tractament de residus especials.

Es tracta d'"oferir el tractament d'algunes de les primeres matèries i fluixos que després d'haver rebut un tractament previ seran residus especials", ja que les armes se sotmeten a un primer procés d'incineració en un vaixell en alta mar, ancorat en aigües de la Mediterrània.

EUA va temptejar alguns països, entre els quals hi ha Espanya, a la recerca d'un port on fer el transvasament de les armes químiques tretes de Síria al vaixell estatunidenc que farà un primer tractament d'aquestes substàncies.

Itàlia ha estat el país que ha ofert finalment un port per a aquesta operació, de manera que tant el Govern espanyol com l'estatunidenc asseguren no haver discutit sobre un possible desembarcament de substàncies químiques a Tarragona, segons fonts de les dues Administracions consultades per Europa Press.

Una vegada tractades en el vaixell estatunidenc, aquestes substàncies seran processades per empreses capacitades per seguir degradant-les. És aquí on entraria en joc l'empresa Grecat, que tal com ha explicat la Generalitat, necessitaria el permís de l'executiu central per gestionar aquest tipus de material en terra espanyol.

L'Opaq serà l'organisme encarregat d'anunciar a quina companyia o companyies adjudica el contracte per fer-se càrrec de 500 tones mètriques d'agents químics procedents de l'arsenal sirià.

Fins avui ha rebut propostes d'interès de 30 empreses, a les quals ha demanat que li remetin ara ofertes formals de licitació, per al que tenen de termini fins al pròxim 19 de gener, han informat a Europa Press fonts de l'Opaq.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés