Publicat 03/04/2014 11:34

Descriuen un mecanisme que permet als tumors captar glucosa per expandir-se

Manel Esteller
IDIBELL

BARCELONA, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

Científics de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) han descrit un mecanisme que permet a les cèl·lules tumorals captar la glucosa que precisen per multiplicar-se amb velocitat, i que passa per l'alteració del gen.

La investigació, que publica aquest dijous 'Nature Communications', incideix en una cosa que es coneix com efecte Warburg des del 1927, i que consisteix que les cèl·lules cancerígenes senten "una especial apetència" per la glucosa, segons ha assenyalat l'Idibell en un comunicat.

El tumor utilitza aquesta molècula com el combustible necessari per créixer i multiplicar-se a gran velocitat, un procés molt poc efectiu a nivell energètic però que permet la "divisió ultraaccelerada" de les cèl·lules cancerígenes.

L'investigador Icrea i director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Idibell, Manel Esteller, ha considerat que el treball fet ara és una "important pista" per entendre el procés descrit fa gairebé 90 anys.

De fet, en un de cada quatre tumors humans hi ha un excés del receptor de glucosa a la cara externa de la membrana cel·lular i aquesta proteïna actua com un imant que atreu la glucosa que, des del torrent sanguini, passa després al tumor.

L'Idibell buscava gens que no funcionessin correctament a les cèl·lules tumorals i van trobar que un estava alterat, i tot i que al principi no en sabien la funció, van descobrir que es tractava del responsable d'eliminar l'excés de receptors de glucosa.

La inactivació del gen que hauria de degradar el receptor de glucosa en condicions sanes, i per tant permetre que el consum energètic fos equilibrat, fa així que aquests tumors es converteixin en "addictes a aquesta molècula calòrica", segons ha indicat Esteller.

"La part important per a futurs tractaments és estudiar si quan utilitzem fàrmacs per combatre un tumor i a més li traiem aquesta font energètica, el tumor mor perquè no pot adaptar-se fàcilment a usar altres substrats per obtenir energia per sobreviure", ha afegit el direcetor de l'Idibell.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés