Publicat 28/11/2019 17:26CET

Descriuen un mecanisme molecular implicat en el moviment del colesterol en les cllules

A la foto es mostra una secció transversal de la vasculatura del peix zebra en vermell, amb les cllules mare hematopotiques més potents en groc donant lloc a la tija hematopotica i a les cllules progenitores en verd.
HOUSTON METHODIST - Archivo

BARCELONA, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) i de l'Institut d'Investigacions Biomdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) han descrit per primera vegada un mecanisme molecular implicat en la regulació del moviment del colesterol dins de la cllula, un procés essencial per al correcte funcionament cellular.

L'estudi, publicat en la revista 'Cellular and Molecular Life Sciences', també identifica la protena Annexin A6 (AnxA6) com a factor clau en aquesta regulació i potencial diana teraputica contra trastorns causats per l'acumulació cellular de colesterol i d'altres lípids als endosomes.

Entre aquesta mena de trastorns es troba la malaltia de Niemann-Pick de tipus C1, una patologia gentica rara i sense cura que provoca danys heptics i finalment una mena de demncia.

El colesterol és fonamental per a l'organització de membranes i també modula el transport vesicular, mecanismes bsics per al funcionament cellular.

Per coordinar i regular l'equilibri del colesterol, les cllules han desenvolupat una sofisticada maquinria molecular que encara no s'entén completament.

"La comprensió d'aquests mecanismes també és molt important per abordar malalties en les quals l'acumulació de colesterol i altres lípids causa alteracions fisiolgiques greus al fetge, la melsa i especialment el sistema nerviós", han explicat els investigadors Carles Enrich i Carles Rentero.

NIEMANN-PICK

Una d'aquestes malalties és la de Niemann-Pick de tipus C1, ocasionada per una mutació al gen NPC1 que provoca l'acumulació de colesterol a l'interior cellular, en unes vesícules anomenades endosomes.

Amb el propsit d'estudiar aquest mecanisme, els investigadors han utilitzat la tcnica d'edició gentica CRISPR/Cas9 per bloquejar una molcula -la protena AnxA6- en cllules amb el fenotip de la malaltia.

L'efecte d'aquest bloqueig va ser l'alliberament de colesterol dels endosomes, cosa que demostra el paper essencial d'aquesta protena en la regulació del transport del colesterol a la cllula.

Els resultats del treball també mostren que aquest alliberament es va produir grcies a l'augment significatiu dels contactes de membrana (MCS), estructures nanomtriques que només poden veure's mitjanant la microscpia electrnica.

Segons els investigadors, aquests contactes són escassos dins de les cllules de pacients afectats; per tant, el silenciament de la protena AnxA6 serveix per induir la formació de MCS, anullar els efectes de la mutació gentica en NPC1 i redirigir el colesterol cap a altres compartiments cellulars, la qual cosa retorna la normalitat a la cllula.

"Els resultats podrien ajudar significativament a tractar l'impacte clínic de l'acumulació de colesterol de la malaltia de Niemann-Pick i d'almenys una dotzena més de malalties en les quals el metabolisme lipídic té un paper fonamental, entre elles diferents tipus de cncer", han explicat els investigadors.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés