BARCELONA 14 set. (EUROPA PRESS) -
Un estudi de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) ha descrit l'"ancestre comú" de tots els animals, fongs i éssers unicel·lulars, ha informat el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) aquest dilluns en un comunicat.
La investigació, publicada a la revista 'Current Biology', ha trobat "les primeres evidències genètiques" d'evolució paral·lela en organismes pròxims als animals i han inferit com era aquest ancestre.
Es tracta d'un organisme unicel·lular amb flagell que menjava bacteris, conegut com a Last Opisthokont Common Ancestor (Loca), i que tenia una varietat important de gens de quitina.
Els científics han seqüenciat i analitzat el transcriptoma de diversos d'aquests organismes unicel·lulars, alguns d'ells molt poc coneguts i difícils de trobar en la naturalesa.
Els resultats demostren que diversos d'aquests organismes que actualment no tenen flagell --òrgan que fan servir per moure's-- el van perdre de manera independent al llarg de la seva evolució.
Ho evidencia la presència de gens relacionats amb el flagell en els descendents d'alguns d'aquests protistes --éssers vius unicel·lulars--.
La hipòtesi dels autors de l'estudi és que aquests gens es van deixar d'expressar, el que va conduir a la pèrdua d'aquest element en quatre llinatges diferents.
A partir d'aquest ancestre, les formes de vida dels fongs i altres llinatges pròxims als animals van evolucionar de manera independent fins a ser capaços de crear les parets cel·lulars de la quitina.