Publicat 10/12/2015 15:47

Descriuen un espècimen de peix de fa 230 milions d'anys

LLEIDA, 10 des. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han descrit un nou espècimen de fa uns 230 milions d'un peix actinopterigi de l'espècie 'Colobodus giganteus', trobat al jaciment d'Odèn (Lleida).

La troballa, publicada a la revista 'Neues Jahrbuch für Geologie und Paleontologie-Abhandlungen', ha permès incloure dins del gènere 'Colobodus' dues restes de peixos trobades anteriorment a Alcover (Tarragona) que havien estat erròniament classificats, ha informat l'ICP en un comunicat.

Malgrat que el crani està lleugerament desplaçat, l'espècimen està ben conservat i es poden observar les files d'escames, així com els radis de les aletes i altres aspectes de l'estructura òssia.

Els colobodòntids són una família de peixos ossis que van viure durant el Triàsic mitjà i superior --fa entre 247 i 201 milions d'anys--, que es caracteritzen per una mida d'uns 65 centímetres i unes dents petites en relació amb el cos.

Aquest fòssil és freqüent a la conca germànica i el sud de la Xina, però la seva presència a la península ibèrica és escassa, representada només per dos exemplars trobats a Alcover, que havien estat inicialment assignats a l'espècie 'Perleidus giganteus'.

Fa 240 milions d'anys, durant el Triàsic, el mar interior de Tetis cobria tot el territori que actualment ocupa Catalunya, era d'aigües poc profundes i càlides, i afavoria un hàbitat d'un gran nombre d'animals que han quedat conservat en fòssils que afloren en jaciments com Alcover, Pinetell, Móra d'Ebre (Tarragona), Vilanova de la Sal i Odèn (Lleida).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés