Publicat 04/05/2014 20:07

Descriuen com les cèl·lules cancerígenes del tumor de mama s'adhereixen al teixit endurit

Describen cómo las células cancerígenas de mama se adhieren a tejido endurecido
EUROPA PRESS

BARCELONA, 4 maig (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Ibec) han descrit per primera vegada el mecanisme que utilitzen les cèl·lules cancerígenes presents al tumor de mama per adherir-se a teixit endurit i reatroalimentar així el sorgiment d'aquests nòduls.

La troballa, que publica aquest diumenge la revista 'Nature Materials', posa el focus en aquest "mecanisme perniciós de retroalimentació", ha explicat en roda de premsa l'investigador principal del treball, Pere Roca-Cusachs, després de dos anys de treball i l'anàlisi detallat de més de 2.000 cèl·lules.

Les cèl·lules cancerígenes interaccionen amb el teixit a través d'unes molècules anomenades "integrines", capaços de detectar i adaptar-se a la rigidesa, i tot i que la seva presència ja havia estat descrita, els investigadors han aconseguit ara explicar com es produeix el procés.

El treball ha estat impulsat per l'Obra Social La Caixa i té la col·laboració del Barts Cancer Institute de la Queen Mary University de Londres, l'equip del qual ha contrastat una "altíssima correlació positiva" entre la presència d'aquestes molècules alterades i l'agressivitat del tumor.

L'Ibec, per part seva, ha mesurat les propietats adhesives d'aquestes cèl·lules, la força que apliquen per adaptar-se al teixit i com ho aconsegueixen, el que obre la porta al desenvolupament futur de teràpies per frenar el mecanisme.

ALTRES MALALTIES

Els investigadors han recordat que l'enduriment anormal del teixit es presenta també en altres tipus de càncer com el de pàncrees, el de pròstata i el melanoma, a més d'altres malalties com la fibrosi, pel que conèixer millor aquest mecanisme podria tenir un "gran potencial".

En tot cas, la presència d'un nòdul endurit no és sinònim de càncer, ja que també poden ser benignes, pel que és prematur que el descobriment tingui una aplicació en la pràctica clínica i el grup de l'Ibec se centrarà ara a determinar fins a quin punt la regulació de les integrines és un mecanisme general de control mecànic dels teixits.

A la roda de premsa el director de l'Ibec, Josep Samitier, ha destacat que la troballa permet pensar en nous sistemes de diagnòstic i seguiment de patologies.

El director de l'Àrea de Ciència i Medi Ambient de l'Obra Social La Caixa, Enric Banda, ha subratllat la col·laboració de l'entitat financera per "fer ciència amb la societat i per a la societat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés