Actualitzat 29/07/2014 11:30

Descrit el primer cas de transmissió d'hepatitis C resistent als fàrmacs aprovats

Hepatitis C
EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 jul. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut d'Investigació de la sida (IrsiCaixa) i de la Fundació Lluita contra la sida (FLS) han descrit per primera vegada la transmissió d'una variant del virus de l'hepatitis C que és resistent als fàrmacs eficaços aprovats fa poc, també coneguts com a antivirals d'acció directa.

Els resultats del descobriment, publicats a la revista científica 'Gastroenterology', descriuen un cas observat a la Unitat de VIH a l'Hospital Germans Trias de Badalona (Barcelona).

L'estudi ha documentat un cas de reinfecció per via sexual d'una variant de l'hepatitis C d'un pacient a la seva parella, els dos infectats per VIH, i que havien participat en assajos clínics per provar l'eficàcia dels nous medicaments; un es va curar, però l'altre va desenvolupar virus resistents, que va transmetre a la seva parella.

Per aquesta raó, els investigadors han recomanat fer un test de resistència abans de començar el tractament contra el virus de l'hepatitis C en pacients amb elevat risc de reinfecció.

La transmissió del virus de l'hepatitis C resistent als fàrmacs d'un pacient a un altre redueix la seva capacitat per curar la infecció, allarga la durada del tractament i afecta la qualitat de vida dels pacients, la qual cosa també provoca "un desemborsament més gran del sistema sanitari", segons un dels coordinadors de l'estudi, Miguel Ángel Martínez.

El 2011 es van aprovar dos nous fàrmacs contra el virus de l'hepatitis C anomenats 'Telaprevir' i 'Boceprevir', i durant els últims mesos ha aparegut una nova generació d'aquests fàrmacs més potents, anomenats 'Sofosbuvir', 'Daclatasvir' i 'Simeprevir', tot i que l'aparició de virus resistents pot obstaculitzar-ne l'eficàcia.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), prop del 3% de la població mundial està afectada pel virus de l'hepatitis C, i s'estima que quatre milions de persones contrauen el virus cada any.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés