Publicat 02/05/2020 10:34

El desconfinament pot implicar por a sortir i fins i tot agorafòbia

Un carrer de Barcelona prcticament buida durant l'estat d'alarma pel coronavirus
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Pot haver-hi més consultes psicolgiques per descarta la síndrome Hikikimori

BARCELONA, 2 maig (EUROPA PRESS) -

La presidenta de la secció de psicologia clínica del Collegi de Psicologia de Catalunya (COPC), Carmen Ferrer, ha afirmat que el desconfinament pot implicar a alguns ciutadans por a sortir de casa, i fins i tot l'agorafbia pot registrar "un augment després d'aquest període de reclusió forosa".

En una entrevista d'Europa Press, la psicloga clínica-psiconalista ha precisat que l'agorafbia es dóna "especialment en les persones que ja sofrien aquest patiment, per ho mantenien compensat amb un tipus de vida que no els exposava a les situacions temudes".

Ara poden haver-se sentit cmodes en l'allament, sobretot si les seves circumstncies personals no han perjudicat la seva forma de vida, per sortir de casa pot ser un conflicte afegit perqu "poden sentir-ho com una imposició que els llana a un fora ple de perills, ja que la seva vivncia de l'exterior --dels espais oberts-- és que se'ls empassar com si fos un monstre devorador".

Sobre els ciutadans que tindran por a sortir de casa, ha explicat que el temor pot deure's a moltes causes: "A part de l'agorafbia, hi ha moltes altres pors; per exemple, a les altres persones que poden portar el virus i contagiar-les, per hipocondria que els fa sentir-se malalts sense estar-ho o per angoixa davant una situació que no poden controlar".

No obstant aix, descarta que es donin casos d'Hikikimori (síndrome de nom japons que descriu a persones solitries que es retiren de tot contacte social): "No té per qu donar-se especialment en aquesta situació, ja que sol aparixer en circumstncies en les quals no passa res".

MÉS DEMANDA DE PROFESSIONALS

Ferrer considera possible que bona part de totes aquestes persones sentin la necessitat d'ajuda psicolgica: "És factible un augment considerable de la demanda als professionals de la psicologia".

Una de les coses que pitjor suporta l'ésser hum és la privació de llibertat que, unida a la por a la malaltia, "és inevitable que produeixi desestabilització i símptomes diversos".

"Hi ha moltes persones que ja tenien conflictes previs i la crisi els ha agreujat, i unes altres que estant equilibrades han vist com el seu equilibri es trencava davant una situació impensable fins a fa molt poc", ha afegit.

Hi ha símptomes de molts tipus, com a "claustrofbia, ansietat aguda, estrs, depressió, angoixa, vivncies traumtiques, intolerncia a la separació de la família", a més de les persones que han sofert mals majors, com la prdua d'éssers estimats o del treball i conflictes interpersonals.

"Hi ha hagut un increment de consultes de persones en situació d'estrs, ansietat, angoixa, por", segons Ferrer, que ha citat sobretot consultes dels professionals sanitaris que estan en primera línia d'atenció.

També ha enumerat consultes d'afectats pel virus, en hospitals i centres, i de persones que estan fent un sobreesfor i "ho estan passant molt malament", per la qual cosa se'ls reactiven conflictes anteriors o se'ls infringeixen les seves defenses psíquiques.

Encara que l'activitat no s'ha parat a cap moment, quan sigui possible reobriran els seus despatxos i reprendran l'atenció presencial, "sense deixar de costat aquesta altra manera d'atenció que, com s'ha evidenciat, resulta molt útil i convenient en conjuntures com l'actual, per que també es practicava abans amb persones que viuen lluny o que havien de viatjar".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés