Actualitzat 16/10/2018 19:56

Descobreixen que unes peces genètiques són evolutivament més antigues que els animals

Cadena de ADN
PIXABAY

Ancestres unicel·lulars dels animals eren capaços de regular gens mitjançant microANR

BARCELONA, 16 oct. (EUROPA PRESS) -

Un estudi liderat per investigadors de la Universitat d'Oslo (Noruega) i amb participació de científics catalans ha descobert que peces d'ARN molt petites, els microARN --considerats clau en l'evolució-- van aparèixer abans que els animals, desmentint una hipòtesi científica que considerava que eren exclusius dels animals.

El treball, realitzat amb participació de l'Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona --centre mixt del CSIC i l'Universitat Pompeu Fabra (UPF)-- i publicat a la revista 'Current Biology', ha detectat que tant els microARN com gens involucrats en la seva formació --anomenats Pasha i Drosha-- van sorgir abans de l'aparició dels animals.

Els investigadors han detectat que uns microorganismes que viuen principalment en ambients marins --diversos Ichtiosporea-- tenen microARN animal sense ser ells mateixos animals, ha explicat la delegació del CSIC a Catalunya en un comunicat aquest dimarts.

"L'ancestre unicel·lular dels animals ja era capaç de regular l'expressió d'alguns gens mitjançant microANR, com fan els animals actuals", ha explicat el coautor del treball Iñaki Ruiz-Trillo, investigador ICREA a l'IBE CSIC-UPF.

Fins ara es creia que l'adquisició de microARN --encarregat de regular l'activitat d'altres gens, silenciant-los o activant-los-- havia estat clau per a l'origen i l'evolució dels animals, ha destacat el també professor associat de la Universitat de Barcelona (UB).

Des de fa temps, la comunitat científica tracta de descobrir què va succeir en l'evolució perquè organismes unicel·lulars simples acabessin transformant-se en organismes pluricel·lulars més complexos, com els animals, i entre d'altres coses cerquen quins elements genètics van marcar la diferència obrint el camí cap a una major complexitat genètica i morfològica.

Tots els animals tenen microARN --excepte els Ctenophora, organismes marins similars a meduses-- i fins ara es pensava que els microARN i aquests gens eren una innovació exclusiva dels animals perquè fins a aquest estudi no s'havien detectat en organismes unicel·lulars propers als animals.

AMEBES I PROTISTIS

En aquest estudi, els científics han realitzat una anàlisi genètica d'organismes unicel·lulars propers als animals, com una ameba que parasita caragols --Capsaspora--, i un grup de protistis d'ambients marins --Ichthyosporea--, i han detectat microARN de tipus animal i gens que ho processen en espècies d'aquest últim grup.

Un dels microorganismes que té microARN animal sense ser animals és la Sphaeoforma arctica i, com a curiositat, Ruiz-Trillo ha assenyalat que aquest microorganisme "va ser aïllat de l'estómac d'un petit crustaci de l'Àrtic (Gammarus setosus), però ningú sap encara si es tracta d'un paràsit o si el crustaci se l'havia menjat".

Els resultats encaixen amb troballes recents, en bona part realitzades pel mateix equip de Ruiz-Trillo, que ha subratllat: "En els últims anys hem vist que l'ancestre unicel·lular que va donar lloc als animals era genèticament bastant complex, tant en gens com en processos de regulació gènica i genòmica".
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés