Publicat 17/03/2014 11:53

Descobreixen a Tunísia l'avantpassat dels toros més antic del món, amb 700.000 anys

Cráneo de uro hallado en Túnez, antepasado de los toros actuales
IPHES

BARCELONA, 17 març (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'institut Català de Paleoecología Humana i Evolución Social (Iphes) han descrit el crani d'ur més antic del món, l'avantpassat dels toros actuals, que va habitar a Tunísia fa 700.000 anys.

La troballa, fet el 2008 en el jaciment d'Oued Sarrat, a la província de Kef, ha culminat després d'una extensa investigació que publica la revista 'Quaternary Science Reviews', i que ha comptat amb la restauració del fòssil, que ara es pot visitar al Museu de l'Oficina Nacional de Mines de Tunísia.

L'article té com a autors principals el paleontòleg i investigador Icrea de l'Iphes Bienvenido Martínez-Navarro i al de la Facultat de Ciències de Bizerte (FSB) de la Universitat de Cartago Narjess Karoui-Yaakoub.

El crani, un dels més grans trobats fins avui de l'espècie 'Bos primigenius', correspon a un animal que els experts han assegurat que pesava entre 1,3 i 1,4 tones, amb més d'un metre de longitud a cada banya i una circumferència de 39 centímetres a la base.

El treball apunta així que l'origen dels toros actuals no se situa a Euràsia, sinó a Àfrica, ha destacat Martínez-Navarro, que ha elaborat diversos articles des del 2007 defensant aquesta tesi.

D'aquesta manera, els toros actuals haurien evolucionat a partir del búfal africà gegant 'Pelorovis oldowayensis', en els mateixos ambients que els avantpassats humans i que va ser consumit com a aliment des del principi.

El jaciment d'Oued Sarrat i el crani d'ur han estat descoberts per Abdelhak Othmani, i la seva investigació ha donat peu a una col·laboració científica entre l'Iphes i l'FSB, que han desenvolupat campanyes intensives d'excavació a la zona entre el 2011 i 2013, cosa que ha permès descobrir fòssils de vertebrats diversos.

Les campanyes han comptat amb el finançament dels ministeris d'Economia i Competitivitat i d'Afers Estrangers, així com del Govern de Tunísia, i ha originat un programa de formació d'estudiants tunisians a Tarragona, en què han participat científics també de les universitats de Tunis i de Sfax, de la Autònoma de Barcelona (UAB), la de Màlaga i del Museu de Prehistòria i Paleontologia d'Orce.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés