CERDANYOLA DEL VALLS (BARCELONA), 8 (EUROPA PRESS)
Un estudi, liderat per un equip d'investigació de la Universitat Autnoma de Barcelona (UAB), ha descobert el procés d'adaptació del bacteri de transmissió sexual 'Mycoplasma genitalium' (Mge) clau per a la seva supervivncia i que permetr desenvolupar estratgies teraputiques en el tracte genitourinari.
El Mge és responsable de diverses malalties genitourinries i ha aconseguit una gran resistncia als antibitics que s'utilitzen, i amb la troballa s'ha descobert la protena que regula la captació de metalls --són necessaris per a la vida dels bacteris-- i altres responsables de transportar-los a l'interior del microorganisme, ha informat la UAB aquest dimecres en un comunicat.
El primer autor del treball, Carlos Martínez, ha assenyalat que "mitjanant mtodes de transcriptmica i protemica s'ha pogut determinar els canvis en l'expressió gnica" del Mge en presncia i absncia de metalls, així com els que necessita per multiplicar-se, grcies a una anlisi d'espectrometria de masses desenvolupat en el Servei de Química Analítica de la UAB.
Amb aquesta informació es pot "bloquejar", tal com ha assenyalat l'investigador de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB-UAB) i coordinador del treball, scar Quijada, la captació de metalls mitjanant inhibidors o immunoterpia.
Els responsables de l'estudi treballen, juntament amb els Serveis de Microbiologia de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i el Vall d'Hebron, amb l'objectiu d'impulsar aquests tractaments.
Els bacteris, durant el procés d'infecció, lluiten per obtenir metalls --com ferro, zinc, níquel i cobalt, entre d'altres--, que es troben units a les protenes de l'organisme hum i ho fan mitjanant la producció de toxines, que poden causar les malalties.
La investigació s'ha publicat en la revista 'Emerging Microbes and Infections' i també ha comptat amb la participació, a part de membres de l'IBB, d'experts de l'Institut d'Oncologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i del Departament de Biofísica de la UAB.