Publicat 09/04/2019 16:42CET

Descobreixen un nou mecanisme que regula la inflamació en l'obesitat i la diabetis

Experto avisa de que el aumento del sedentarismo está incrementando las enfermed
IMEO

Troben una estratgia teraputica per tractar la diabetis tipus II

BARCELONA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitria Pere Virgili (IISPV) de Tarragona i del Ciber de Diabetis i Malalties Metabliques Associades (Ciberdem) han trobat un mecanisme pel qual una molcula que participa en la regulació de l'energia en les cllules també és capa de regular la inflamació del teixit adipós que te lloc en l'obesitat i la diabetis.

L'estudi, publicat en 'Nature Immunology', ha estat liderat pels investigadors Joan Vendrell i Sonia Fernández-Veledo, de l'IISPV, l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, l'Universitat Rovira i Vigili (URV) i el Ciberdem: "La troballa obre noves possibilitats teraputiques extensibles a malalties inflamatorias i del sistema immune", ha indicat Fernández-Veledo.

El treball se centra en un metablit, el succinat, que és capa d'actuar fora de la cllula com si fos una hormona (a través d'un receptor), que modifica el metabolisme energtic; en altres estudis s'havia demostrat que els pacients amb obesitat i diabetis, en els quals existeix una inflació crnica de baix grau, presenten nivells en sang de succinat elevats.

"Mitjanant la combinació d'estudis bsics en models animals transgnics i estudis en pacients, hem constatat la importncia d'aquest nou mecanisme en el procés inflamatori del teixit adipós en l'obesitat", ha destacat la investigadora líder.

"Hem estudiat la funció del succinat i el seu receptor SUCNR1 en els macrfags, un tipus cellular específic fonamental en l'aparició de les alteracions que és veuen en el teixit adipós dels pacients amb obesitat i diabetis", incidint en les cllules del sistema immunitari, ha relatat.

"Poden actuar de manera dual, o ben afavorint els processos inflamatorios --macrfags de tipus M1-- o ben facilitant un ambient antiinflamatori i reparador, encarregats de desactivar els processos inflamatoris mitjanant un procés conegut com a resolució de la inflamació, que són els de tipus M2", ha detallat Fernández-Veledo.

El balan entre aquests dos tipus de macrfags (M1 i M2) és essencial per al sistema immunitari, perqu la inflamació és una resposta de defensa de l'organisme per quan persisteix és perjudicial, i en el teixit adipós dels pacients obesos existeix un predomini del procés inflamatori que és perptua, produeix inflamació crnica de baix grau.

Aquesta inflamació est darrere de moltes complicacions associades a l'obesitat, com la enfermetat de més mortalitat cardiovascular o l'aparició de diabetis, i en aquest estudi "s'identifica per primera vegada al succinat" i el seu receptor com a actors fonamentals en la resolució de la inflamació.

Els investigadors han generat un ratolí els macrfags del quals no presentin el receptor de succinat, i contrriament al que s'esperava, la falta d'aquest receptor provoca un major grau d'inflamació, pitjor tolerncia a la glucosa i més resistncia a la insulina, condicions essencials per al desenvolupament de la diabetis.

A més, aquests ratolins són més susceptibles de desenvolupar obesitat en resposta a una dieta grassa, han detectat els científics, que han demostrat que aquesta molcula té un efecte dual intervenint en la resolució del procés inflamatori, i suposa un nou mecanisme de control de la inflamació pel qual aquesta molcula fa de senyal d'alarma davant el dany/estrs cellular i "de calamant" de la inflamació.

Els estudis amb pacients han corroborat les observacions trobades en el model animal, detectant diferncies davant la manca d'aquestes molcules en pacients sans i obesos, la qual cosa indica que en l'obesitat hi ha un dficit de resposta per aquest tipus de cllules que impedeix que és resolgui adequadament la inflamació del seu teixit adipós.

NIVELLS MÉS ALTS EN SANG

"Curiosament, els pacients obesos tenen nivells en sang més elevats de succinat, la qual cosa ens porta a pensar que presentin una resistncia al mateix, com succeix amb altres hormones com la insulina. El seu teixit adipós, és torna insensible a l'efecte d'aquest metablit encara que és troba a nivells elevats" apunten els
responsables de l'estudi.

Recuperar la funció fisiolgica del receptor d'aquesta molcula representa una nova estratgia teraputica per al tractament de l'obesitat i les seves malalties associades, principalment la resistncia a la insulina i la diabetis tipus II: "Els nostres resultats representen un canvi de paradigma perqu identifiquem al succinat com un metablit clau en la resolució de la inflamació".

"La repercussió d'aquesta troballa no és exclusiva de malalties metabliques com l'obesitat i la diabetis, i podria ser extensible a altres malalties inflamatorias i del sistema immunitari. El nostre grup seguir fent feina per estudiar la fisiologia de l'eix succinat-receptor i els seves implicacions en patologies metabliques", ha afirmat Fernández-Veledo.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés