Descobreixen un nou mecanisme que regula la inflamació en l'obesitat i la diabetis

Experto avisa de que el aumento del sedentarismo está incrementando las enfermed
IMEO
Publicat 9/4/2019 16:42:34CET

Troben una estratègia terapèutica per tractar la diabetis tipus II

BARCELONA, 9 Abr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) de Tarragona i del Ciber de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (Ciberdem) han trobat un mecanisme pel qual una molècula que participa en la regulació de l'energia en les cèl·lules també és capaç de regular la inflamació del teixit adipós que te lloc en l'obesitat i la diabetis.

L'estudi, publicat en 'Nature Immunology', ha estat liderat pels investigadors Joan Vendrell i Sonia Fernández-Veledo, de l'IISPV, l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, l'Universitat Rovira i Vigili (URV) i el Ciberdem: "La troballa obre noves possibilitats terapèutiques extensibles a malalties inflamatorias i del sistema immune", ha indicat Fernández-Veledo.

El treball se centra en un metabòlit, el succinat, que és capaç d'actuar fora de la cèl·lula com si fos una hormona (a través d'un receptor), que modifica el metabolisme energètic; en altres estudis s'havia demostrat que els pacients amb obesitat i diabetis, en els quals existeix una inflació crònica de baix grau, presenten nivells en sang de succinat elevats.

"Mitjançant la combinació d'estudis bàsics en models animals transgènics i estudis en pacients, hem constatat la importància d'aquest nou mecanisme en el procés inflamatori del teixit adipós en l'obesitat", ha destacat la investigadora líder.

"Hem estudiat la funció del succinat i el seu receptor SUCNR1 en els macròfags, un tipus cel·lular específic fonamental en l'aparició de les alteracions que és veuen en el teixit adipós dels pacients amb obesitat i diabetis", incidint en les cèl·lules del sistema immunitari, ha relatat.

"Poden actuar de manera dual, o ben afavorint els processos inflamatorios --macròfags de tipus M1-- o ben facilitant un ambient antiinflamatori i reparador, encarregats de desactivar els processos inflamatoris mitjançant un procés conegut com a resolució de la inflamació, que són els de tipus M2", ha detallat Fernández-Veledo.

El balanç entre aquests dos tipus de macròfags (M1 i M2) és essencial per al sistema immunitari, perquè la inflamació és una resposta de defensa de l'organisme però quan persisteix és perjudicial, i en el teixit adipós dels pacients obesos existeix un predomini del procés inflamatori que és perpètua, produeix inflamació crònica de baix grau.

Aquesta inflamació està darrere de moltes complicacions associades a l'obesitat, com la enfermetat de més mortalitat cardiovascular o l'aparició de diabetis, i en aquest estudi "s'identifica per primera vegada al succinat" i el seu receptor com a actors fonamentals en la resolució de la inflamació.

Els investigadors han generat un ratolí els macròfags del quals no presentin el receptor de succinat, i contràriament al que s'esperava, la falta d'aquest receptor provoca un major grau d'inflamació, pitjor tolerància a la glucosa i més resistència a la insulina, condicions essencials per al desenvolupament de la diabetis.

A més, aquests ratolins són més susceptibles de desenvolupar obesitat en resposta a una dieta grassa, han detectat els científics, que han demostrat que aquesta molècula té un efecte dual intervenint en la resolució del procés inflamatori, i suposa un nou mecanisme de control de la inflamació pel qual aquesta molècula fa de senyal d'alarma davant el dany/estrès cel·lular i "de calamant" de la inflamació.

Els estudis amb pacients han corroborat les observacions trobades en el model animal, detectant diferències davant la manca d'aquestes molècules en pacients sans i obesos, la qual cosa indica que en l'obesitat hi ha un dèficit de resposta per aquest tipus de cèl·lules que impedeix que és resolgui adequadament la inflamació del seu teixit adipós.

NIVELLS MÉS ALTS EN SANG

"Curiosament, els pacients obesos tenen nivells en sang més elevats de succinat, la qual cosa ens porta a pensar que presentin una resistència al mateix, com succeix amb altres hormones com la insulina. El seu teixit adipós, és torna insensible a l'efecte d'aquest metabòlit encara que és troba a nivells elevats" apunten els
responsables de l'estudi.

Recuperar la funció fisiològica del receptor d'aquesta molècula representa una nova estratègia terapèutica per al tractament de l'obesitat i les seves malalties associades, principalment la resistència a la insulina i la diabetis tipus II: "Els nostres resultats representen un canvi de paradigma perquè identifiquem al succinat com un metabòlit clau en la resolució de la inflamació".

"La repercussió d'aquesta troballa no és exclusiva de malalties metabòliques com l'obesitat i la diabetis, i podria ser extensible a altres malalties inflamatorias i del sistema immunitari. El nostre grup seguirà fent feina per estudiar la fisiologia de l'eix succinat-receptor i els seves implicacions en patologies metabòliques", ha afirmat Fernández-Veledo.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.