Publicat 26/01/2015 19:12

Descobreixen que la meitat del CO2 dels llacs procedeix de la dissolució de les roques

BARCELONA, 26 gen. (EUROPA PRESS) -

Científics de l'Institut Català d'Investigació de l'Aigua (Icra) han descobert que la meitat del diòxid de carboni (CO2) que els llacs emeten a l'atmosfera procedeix de la dissolució de les roques.

En la troballa, publicada en la revista 'Nature Geoscience', hi han col·laborat la Universitat de Barcelona (UB) i l'Institut Català de Ciències del Clima (IC3), ha informat l'Icra en un comunicat aquest dilluns.

El treball conjunt ha permès constatar que prop de la meitat de les emissions del CO2 dels llacs de tot el món són el resultat d'un procés que no s'havia considerat fins ara: la meteorització de les roques de la conca.

Més del 90% dels llacs i embassaments del món estan sobresaturats de CO2 dissolt en aigua, cosa que provoca que la majoria dels ecosistemes aquàtics emetin de manera natural CO2 a l'atmosfera, un procés que afecta el cicle global del carboni que controla el clima a la Terra.

Fins ara es pensava que el mecanisme principal que explicava les emissions de CO2 en llacs era l'activitat dels organismes aquàtics --és a dir, la respiració--, un procés que genera CO2 que s'allibera al medi.

Tot i això, l'estudi suggereix que la meteorització de les roques és un procés tant o més important en el balanç de carboni d'aquests ecosistemes, i posa en qüestió la hipòtesi tradicional per explicar l'origen de la sobresaturació de CO2 a llacs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés