Actualitzat 08/11/2018 18:41

Descobreixen el mecanisme pel qual envelleix la pell i obren la porta a revertir-ne el procés

Investigadors de l'IRB Barcelona i el CNAG-CRG S.Aznar, H.Heyn i M.Salzer
IRB BARCELONA

Els fibroblasts dermals amb el temps perden la seva identitat cel·lular i la seva funció

BARCELONA, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

Diversos investigadors de Barcelona han descobert que les cèl·lules de la pell perden la seva identitat cel·lular en envellir, com si "oblidessin" el que són, la qual cosa altera la seva funció i la seva capacitat de regenerar-se, en un estudi en ratolins que ha descobert elements que, en ser modulats, podrien retardar o fins i tot revertir l'envelliment de la pell.

El treball, publicat a 'Cell' i dut a terme per investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica (IRB Barcelona) i el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmic del Centre de Regulació Genòmica (CNAG-CRG), ha explicat el procés d'envelliment dels fibroblasts de la dermis --un tipus de cèl·lules--, pel qual perden la seva identitat i van adquirint característiques d'adipòcits --cèl·lules de greix--.

A pesar que es tracta d'una investigació bàsica, "aquest nou coneixement no només podria tenir aplicacions cosmètiques, com per exemple antiarrugues, si no el que és molt més important, aplicacions terapèutiques destinades al fet que la pell de les persones grans cicatritzi millor i de forma més eficient després d'una ferida o una operació", ha destacat el líder del treball, Salvador Aznar Benitah.

"Que la pèrdua de la identitat cel·lular sigui una de les causes de l'envelliment és un concepte molt interessant que creiem que no s'havia observat mai abans", ha destacat l'investigador Icrea en un comunicat aquest dijous.

Els fibroblasts dermals produeixen col·làgens i altres proteïnes que conformen la dermis i permeten que la pell mantingui la seva funció de barrera de forma adequada i es repari quan tingui ferides, i l'estudi ha detectat que, amb el pas del temps, els fibrolasts van perdent identitat cel·lular i amb això la capacitat per produir i secretar col·làgens i altres proteïnes.

INFECCIONS A LA PELL

"Això comporta molts problemes per a la gent gran, perquè no cicatritzen bé i la barrera de la seva pell és defectuosa, la qual cosa augmenta la predisposició d'infeccions de pell i sistèmiques", segons Aznar.

Els científics han utilitzat "tecnologies capdavanteres que permeten l'anàlisi molecular cèl·lula per cèl·lula" per obtenir una visió d'alta resolució sobre els fibroblasts a mesura que envelleixen, ha relatat el colíder de l'estudi Holger Heyn --del CNAG-CRG--.

Van observar que els fibroblasts envellits mostren una conformació molecular menys definida en comparació als seus homòlegs joves i que "semblen revertir-se cap a estats cel·lulars observats en animals nounats", apunta Heyn.

L'estudi --la primera autora del qual és la doctoranda Marion Salzer-- ha rebut fons del Consell Europeu d'Investigació (ERC), del Ministeri de Ciència a través de fons FEDER, de l'Institut de Salut Carlos III i de la UE, entre d'altres beques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés