Publicat 10/03/2015 11:46

Descobreixen el mecanisme que desencadena la metamorfosi dels insectes

Descubren el mecanismo que desencadena la metamorfosis de los insectos
CISC

BARCELONA, 10 març (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva han descobert que una simple cadena curta d'àcid ribonucleic (ARN) desencadena la metamorfosi en l'escarabat 'Blattella germanica', segons ha informat el Centre Superior d'Investigacions Científiques (Csic) en un comunicat aquest dimarts.

El treball, dirigit per Xavier Bellés i publicat a la revista 'Pnas', ha demostrat que aquest microARN, anomenat mir-2, bloqueja la producció de la proteïna Kruppel-h1, activa mentre l'insecte és encara una larva.

Quan mir-2 bloqueja l'expressió de Kruppel-h1, un repressor global de la metamorfosi, es desencadena immediatament la metamorfosi: "Sense mir-2, la metamorfosi no es realitza. En lloc de mudar a una forma d'adult, com correspondria, els insectes muden a una altra nimfa o a una forma intermèdia entre nimfa i adult", ha dit Bellés.

"Es tracta d'un elegant mecanisme en el context d'un procés biològic complex, que està protagonitzat per un simple microARN", ha precisat.

Aquest mecanisme podria ser general entre els insectes, i fins i tot podria estendre's a altres organismes típicament metamòrfics, com els amfibis, "el que obre un nou camp d'investigació fascinant", ha manifestat.

El treball és fruit de sis anys d'investigació, que va començar quan l'equip de Bellés va eliminar el 2009 l'expressió de tots els microARN en l'escarabat 'Blattella germanica' silenciant gènicament l'enzim Dicer-1.

Aquesta eliminació va impedir que es realitzés la metamorfosi correcta en els insectes, el que va evidenciar que algun microARN havia d'estar implicat en el començament de la metamorfosi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés