Publicat 23/10/2017 15:30

Descobreixen el mecanisme que corregeix defectes en proteïnes que causen malalties nervioses

El senyal dels cloroplasts, amb proteïnes mal pegades
CRAG

Realitzat amb plantes, podria ser útil per desenvolupar mecanismes contra malalties degeneratives

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 23 oct. (EUROPA PRESS) -

Un equip de científics, liderat per l'investigador del Csic al Centre d'Investigació en Agrigenòmica (Crag) Manuel Rodríguez-Concepción, ha descobert en un experiment amb plantes el mecanisme que corregeix el plec erroni de proteïnes i que deriven en malalties del sistema nerviós com esclerosi lateral amiotròfica (ELA), Parkinson i Alzheimer, entre altres.

S'ha descrit aquest procés en un experiment amb una planta model 'Arabidopsis thaliana', en el qual s'ha demostrat que els cloroplasts --els compartiments en els quals es desenvolupa la fotosíntesi i es produeixen nutrients per al creixement de les plantes-- es desfan de les proteïnes defectuoses, mitjançant una maquinària molecular denominada proteasa Clp, ha informat el Crag aquest dilluns en un comunicat.

Ho fan enviant un senyal al nucli de la cèl·lula que activa la producció de proteïnes reparadores, anomenades xaperones, gràcies al gen HsfA2 i que permeten tornar a plegar-se de manera correcta i recuperar la seva funció en poques hores, "un interruptor que s'activa quan un cop de calor provoca problemes de plec", ha afirmat un altre dels participants en el treball, Ernesto Llamas.

Es tracten de mecanismes "similars" als quals funcionen en les cèl·lules nervioses de l'ésser humà quan es produeixen proteïnes mal plegades en els mitocondris.

Així mateix, la investigació podria ajudar a entendre millor com s'inicien, propaguen i agreugen les malalties del sistema nerviós associades a un incorrecte plec de proteïnes, així com obrir mètodes universals per corregir-ho i es busquin solucions a malalties degeneratives que actualment no tenen curació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés