Publicat 03/09/2015 19:10

Descobreixen l'interruptor que regula la formació del cor

BARCELONA, 3 set. (EUROPA PRESS) -

Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) han descobert una proteïna que sembla guiar les cèl·lules mare perquè es transformin en cèl·lules especialitzades del múscul del cor amb la finalitat de formar aquest òrgan.

El treball, que publica 'Cell Stem Cell', ha tret a la llum alguns detalls sobre l'origen desconegut de com es forma el cor a partir d'una fina capa de cèl·lules a l'embrió i es converteix en un potent òrgan del cos.

En concret, els investigadors han descobert la proteïna 'Mel18', el que podria contribuir a revelar les casues subjacents de malformacions cardíaques en malalties congènites del cor.

També podria donar lloc a la consecució de nous mètodes per controlar cèl·lules mare al laboratori que permetessin cultivar equip de reparació cel·lular per a pacients amb el cor danyat.

Dirigit per l'epigenista i professor Icrea Luciano Di Croce, el treball ha descrit l'estudi de la proteïna 'Mel18' com a responsable de regular una part de la maquinària cel·lular que activa silenciadors temporals sobre l'ADN en cèl·lules en desenvolupament.

Aquesta proteïna està normalment activa en un grup de cèl·lules mare embrionàries del mesoblast, una capa de l'embrió que es transforma en totes les cèl·lules musculars i glòbuls vermells del cos.

A més, els investigadors han descobert que 'Mel18' també desenvolupa una altra funció inesperada que consisteix a activar certs gens a mesura que les cèl·lules cardíaques comencen a desenvolupar-se al mesoblast; aquesta doble funcionalitat sembla resultar en el desenvolupament de teixit cardíac sa.

ALTS NIVELLS D'EXPRESSIÓ EN CÈL·LULES MARE

Segons Di Croce, "Mel18 té uns nivells d'expressió molt alts en les cèl·lules mare embrionàries. Durant la seva diferenciació, aquest nivell d'expressió baixa en aquestes cèl·lules, mentre que els nivells d'expressió en les seves cèl·lules germanes s'incrementa".

"Curiosament, això succeeix de manera específica en cada cèl·lula, fet que significa que cada germana sembla responsable de la diferenciació d'un conjunt de tipus cel·lulars", ha afegit.

L'equip d'investigació va portar a terme una sèrie d'experiments en cèl·lules mare cultivades al laboratori i va usar tècniques de seqüenciació genètica per determinar que 'Mel18' s'adhereix a gens clau i en regula la transcripció.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés