Descobreixen formes de controlar el VIH estudiant pacients que tenen càrregues virals reduïdes

Descobreixen formes de controlar el VIH en estudiar pacients que mantenen càrreg
URV
Publicat 4/4/2019 21:43:25CET

TARRAGONA, 4 Abr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona (HJ23), l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i l'Universitat Rovira i Virgili (URV) han identificat un biomarcador i mecanismes d'acció implicats en el control espontani persistent del VIH, en estudiar un grup de pacients infectats que tenen capacitat de controlar el virus per si mateixos --coneguts com a 'controladors d'elit'--.

Els treballs, publicats en les revistes 'The Journal of Infectious Diseases' i 'EBioMedicine', han permès establir potencials dianes terapèutiques susceptibles de ser estudiades en el futur, a fi d'aconseguir la cura funcional de la infecció pel VIH, ha explicat en un comunicat l'URV.

L'estudi s'ha realitzat al costat d'un grup d'investigació de l'IBIS/HUVR de Sevilla, i en col·laboració amb altres de la Xarxa d'Investigació en Sida (Retics-Ris) de l'Institut de Salut Carlos III, i s'ha centrat en un grup seleccionat de pacients infectats pel VIH i que són 'controladors d'elit'.

En concret, han analitzat el proteoma i el metaboloma en aquest grup de pacients, i han demostrat diferències entre els pacients que mantenen el control viral durant anys (controladors persistents) i els que perden el control virològic amb el temps (controladors transitoris).

Els controladors persistents es caracteritzaven per un perfil proteòmic menys proinflamatorio i un perfil metabolòmic associat a menys dany mitocondrial i menys estrès oxidatiu.

Uns 36,7 milions de persones conviuen al món amb la infecció pel VIH, i es calcula que prop d'1,8 milions d'individus es van infectar durant el 2017, per la qual cosa la infecció pel VIH es podria considerar un dels principals problemes de salut a nivell mundial.

El tractament antirretroviral actual és molt eficaç, ha millorat la salut, ha perllongat la vida dels pacients infectats i ha reduït les taxes de transmissió, però no és curativo, la qual cosa significa que una persona que s'infecti pel VIH haurà de prendre medicaments tota la seva vida.

GUARIMENT FUNCIONAL

Per aquest motiu, un dels principals objectius entre els investigadors en matèria de VIH és la cerca d'estratègies de tractament alternatives que potenciïn el sistema immunitari amb la finalitat d'aconseguir el que es coneix com guariment funcional del VIH o remissió virológica persistent.

Els pacients 'controladors d'elit' representen l'1% de la població infectada pel VIH i tenen la capacitat de controlar el virus per si mateixos, alguns d'ells durant molts anys, encara que no prenguin tractament antirretroviral.

Per a la comunitat investigadora, aquests pacients representen un model idoni per aprofundir en el coneixement dels mecanismes mitjançant els quals el sistema immunitari d'algunes persones és capaç de controlar el virus de manera espontània.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.