Publicat 4/4/2019 21:43:25 +02:00CET

Descobreixen formes de controlar el VIH estudiant pacients que tenen crregues virals redudes

Descobreixen formes de controlar el VIH en estudiar pacients que mantenen crreg
URV

TARRAGONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona (HJ23), l'Institut d'Investigació Sanitria Pere Virgili (IISPV) i l'Universitat Rovira i Virgili (URV) han identificat un biomarcador i mecanismes d'acció implicats en el control espontani persistent del VIH, en estudiar un grup de pacients infectats que tenen capacitat de controlar el virus per si mateixos --coneguts com a 'controladors d'elit'--.

Els treballs, publicats en les revistes 'The Journal of Infectious Diseases' i 'EBioMedicine', han perms establir potencials dianes teraputiques susceptibles de ser estudiades en el futur, a fi d'aconseguir la cura funcional de la infecció pel VIH, ha explicat en un comunicat l'URV.

L'estudi s'ha realitzat al costat d'un grup d'investigació de l'IBIS/HUVR de Sevilla, i en collaboració amb altres de la Xarxa d'Investigació en Sida (Retics-Ris) de l'Institut de Salut Carlos III, i s'ha centrat en un grup seleccionat de pacients infectats pel VIH i que són 'controladors d'elit'.

En concret, han analitzat el proteoma i el metaboloma en aquest grup de pacients, i han demostrat diferncies entre els pacients que mantenen el control viral durant anys (controladors persistents) i els que perden el control virolgic amb el temps (controladors transitoris).

Els controladors persistents es caracteritzaven per un perfil protemic menys proinflamatorio i un perfil metabolmic associat a menys dany mitocondrial i menys estrs oxidatiu.

Uns 36,7 milions de persones conviuen al món amb la infecció pel VIH, i es calcula que prop d'1,8 milions d'individus es van infectar durant el 2017, per la qual cosa la infecció pel VIH es podria considerar un dels principals problemes de salut a nivell mundial.

El tractament antirretroviral actual és molt efica, ha millorat la salut, ha perllongat la vida dels pacients infectats i ha redut les taxes de transmissió, per no és curativo, la qual cosa significa que una persona que s'infecti pel VIH haur de prendre medicaments tota la seva vida.

GUARIMENT FUNCIONAL

Per aquest motiu, un dels principals objectius entre els investigadors en matria de VIH és la cerca d'estratgies de tractament alternatives que potencin el sistema immunitari amb la finalitat d'aconseguir el que es coneix com guariment funcional del VIH o remissió virológica persistent.

Els pacients 'controladors d'elit' representen l'1% de la població infectada pel VIH i tenen la capacitat de controlar el virus per si mateixos, alguns d'ells durant molts anys, encara que no prenguin tractament antirretroviral.

Per a la comunitat investigadora, aquests pacients representen un model idoni per aprofundir en el coneixement dels mecanismes mitjanant els quals el sistema immunitari d'algunes persones és capa de controlar el virus de manera espontnia.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés